Великотърновският скулптор Денислав Сираков направи фурор със своя изложба в Бургас

0

След близо десет години творецът се обърна към мрамора, в творбите има и 23 каратово злато

Изключителен успех постигна изложбата на великотърновския скулптор Денислав Сираков, която беше открита снощи в  галерия „Неси“ в Бургас. Експозицията включва 10 изящни пластики и шест картини, създадени през последните шест месеца. Въпреки ограниченията заради коронавируса и липсата на официално откриване на експозицията, проявата предизвика голям интерес сред културната общественост в морския град. Шест от творбите са били изкупени буквално за час, което е доказателство за успеха на изложбата. Великотърновският творец получи специално поздравление от кмета на Бургас, който му изпрати поздравителен адрес и цветя.

Много съм щастлив от интереса и се надявам още жители и гости на града да посетят експозицията, която остава в галерията до 9 март, сподели за „Болярски новини“ Денислав Сираков. Има глад за изкуство в страната ни, хората се затвориха и отчуждиха през последните две години и явно трябва все повече да им се показва стойностното и красивото, за да се върнем в нормалните си отношения, допълва Сираков. Той не приема изкривените тенденции в изкуството, които се „маскират“ под формата на модерни идеи и вярва, че класическите прояви са най-сигурният и верен път към естетическото възпитание.

Пред бургаската публика великотърновецът показва две мраморни творби и това само по себе си е явление в неговото творчество, защото, както сам признава, десет години е бил „сърдит“ на камъка.

Интересното при тези две мраморни неща е, че имат 23-каратово злато. Скулптурите са от карарски мрамор, моделът се казва  „Бианко Микеланджело“, обясни Денислав Сираков. Този камък е чисто бял и много добър за работа.

По принцип Сираков работи предимно с метал, има и графични картини с 23-каратово злато.

В Бургас творецът представя импресии, няколко кораба, Дон Кихот на велосипед, което по думите му е по- странна интерпретация, и за да защити великотърновската си принадлежност, е направил… къщопад с църква.

Денислав Сираков е завършил Факултета по Изобразителни изкуства във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и наследява професията на баща си – скулптора Иван Сираков. Има зад гърба си изложби в София, Велико Търново, Пловдив и други български градове. Участва в множество конкурси. Негови творби са притежание на много частни колекции в страната и чужбина. Носител е на множество отличия.

Негово дело е уникалният монумент, издигнат до гроба на майстор Колю Фичето в парк „Дружба“ във Велико Търново. По инициатива на Ротари клуб – Велико Търново,  в който е активен член, той възстанови Багриловия надпис по пътя за ВТУ, негово дело е и реставрирания бюст-паметник на ген. Сава Муткуров в парк „Марно поле“. Сред последните му мащабни творби е една от фигурите в Алеята на българските воеводи в живописното село Раювци. Денислав Сираков претворява за вечни време образа на основателя на неговия род – воеводата Христо Сираков от еленското село Костел, като прави бюст от варовик на свой прадядо.

Сираков е автор и на внушителния, висок 2,10 м. първи български велосипед, изработен от месинг, в центъра на Нова Загора.

Нееднократно даровитият творец реставрира паметника „Майка България“ във Велико Търново, като възстановява и дарява откраднати и повредени от вандалите елементи. Възобновил е десетки военни паметници в региона.

Сред плановете му е изработка на 8-метрова статуя на Аполон в Созопол, която да посреща корабите по подобие на скулптура, която е съществувала преди години, възнамерява да участва доброволно в реставрацията на паметника „Бузлуджа“.

Освен със скулптура, Денислав Сираков се занимава още с леене, интериорен дизайн, реставрация, реклама.

снимки: личен архив

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *