Велико Търново отдаде почит на Апостола на свободата Васил Левски

0

 

 

Велико Търново се преклони пред паметта на Дякона. В старата столица се проведе общоградско поклонение по случай 149-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Пред паметника на Апостола отец Славчо отслужи заупокойна молитва, а с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя. От името на Община Велико Търново това сториха заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Нейко Генчев.

Граждани, млади хора, деца и ученици, както и представители на институции се включиха в ритуала, а заедно с почетния караул на НВУ „Васил Левски“ почит отдаде и Ученическият гвардейски отряд към Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

В словото си историкът проф. д-р Петко Петков припомни защо Васил Левски е сред най-бележитите личности в цялата българска история. Курсанти от Националния военен университет изпълниха литературна композиция за живота на Дякона.

Бесилото на злокобната дата 18 февруари 1873-а година не убива Апостола, а поставя началото на безсмъртието му. Животът и делото му се превръщат в ярка светлина, която озарява българския народ и до днес.

 

Снимки: Ростислав Грънчаров

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *