Жители на Лясковец пред проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов: „Страната ни затъва!“

0

Хората в региона са готови да организират подписка за връщане на гласуването и с хартиена бюлетина

 

Страната ни затъва, отива в блатото. Това споделиха днес жители на Лясковец и региона на среща с народните представители от ГЕРБ – СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов, които организираха поредната изнесена приемна в областта. Лясковчани с тревога повдигнаха темата за едни от най-наболелите проблеми днес у нас – цените на енергоносителите и на хранителните стоки.

Хората настояват да бъде върната възможността за гласуване и с хартиена бюлетина. Посетилите приемната споделиха, че са готови да организират подписка с искане за промяна в изборното законодателство. Според тях, гласуването само електронно е дискриминационно и улеснява манипулирането на вота.

Проф. Ангелов и Димитър Николов припомниха позицията на ГЕРБ – СДС, която се припокрива с поставеното в приемната искане.

С отнемането на възможността за гласуване с хартиена бюлетина значителна част от избирателите на практика бяха лишени от избор, почувстваха се нелепо заради притеснението си от машините, коментира Димитър Николов. Според проф. Ангелов хартиената бюлетина трябва да се върне и всеки избирател сам да решава по какъв начин да гласува. Така властта ще има по-голяма представителност. Защото днес тази представителност е едва 10%, каза проф. Ангелов.

През последните месеци в страната ни има промяна в живота на хората, но за съжаление не към добро, посочи Димитър Николов. Проф. Ангелов припомни, че коалицията ГЕРБ – СДС предложи вариант за овладяване на енергийната криза. Ще има някакви компенсации, но хората няма да усетят справедливост. Защото помощта е помощ, когато идва навреме. В сегашната ситуация тези компенсации ще бъдат изядени от инфлацията, са наблюденията на професора.

Не само хората усещат по джоба си промяната, сподели и кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, която бе на приемната.

При бюджет в коментирания към днешна дата вариант местните власти ще сме изхарчили 40% от сумите само докато бъде приет този бюджет, който в най-добрия случай ще стигне до август-септември, предупреди д-р Гецова. Според нея формулата, при която е изчисляван Бюджет 2022, трябва да е коренно различна от тази за Бюджет 2021.

Икономически годините са съвсем различни. Ще ни докарат дотам да плащаме само ток и газ, но само тези разходи ли са, риторично попита кметът на Лясковец. И даде пример с т. нар. безплатни детски градини от април.

Как са изчислени тези 620 лв. стандарт на дете? Никой не попита нас, кметовете, колко всъщност струва издръжката на едно дете в детска градина. Ако стандартът се запази в този размер, само 2 от перата ще го изчерпат и ще се наложи дофинансиране. А това дофинансиране няма от къде да дойде, освен от допълнително натоварване на данъкоплатеца, предупреди д-р Гецова.  Кое е безплатното тогава, още веднъж попита кметът.

В момента всички проблеми се прехвърлят на местната власт, категоричен бе Димитър Николов. Голяма част от кметовете могат да преподават управление на публични финанси на управляващите, посочи още народният представител.

Размерът на депутатските заплати, субсидията за партиите, влизането на България в еврозоната също бяха сред поставените теми. Посетилите приемната поръчаха на народните избраници да продължат да се срещат с хората, защото едно е да научаваш от новините как живее българинът, съвсем друго – от първо лице.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *