30 карикатури от китайски и български художници бяха поставени в ковид отделенията на МБАЛ „Свети Иван Рилски“

0
30 карикатури от китайски и български художници бяха поставени в ковид отделенията на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ преди дни. Те са част от двустранния културен проект на България, ЕС-Китай за 2022 г. „Благодаря, докторе“ на теми: лекарите на първа линия срещу вируса, ваксинация, превантивни мерки срещу COVID-19, животът по време на пандемия и локдаун.
Основна цел на изложбата е както персонала, така и пациентите в отделенията да работят и да се лекуват в по-спокойна и позитивна среда.
Организатори на съвместния проект са БЧК, ВМА, СБХ, секция „Карикатура“, Федерация на карикатуристите- ФЕКО, Китай, Институт „Конфуций“ – София и Велико Търново, Музей на хумора и сатирата – Габрово.
В изложбата участват 15 български карикатуристи и 150 художници от Китай с близо 300 творби. От Институт „Конфуций“ във Велико Търново селектираха и дариха на болницата в Горна Оряховица 30 карикатури. Те бяха монтирани в ковид отделенията от медицински сестри и санитари.
Горнооряховската болница е третата поред в страната, в която се осъществява двустранната изложба след ВМА и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Предстои проектът да се реализира и в други лечебни заведения в областта, в Габрово, в Русе и др.
Днес директорът на Институт „Конфуций“ във ВТУ доц. Искра Мандова връчи сертификат на управителя на МБАЛ д-р Иван Иванов с благодарност за включването в инициативата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *