Полски Тръмбеш стана столица на играта петанк – 15 отбора от България, Румъния и Италия участваха в турнир

1

Males and females playing petanque in th park on holidays

15 отбора от България, Румъния и Италия участваха в приятелски турнир по петанк в Полски Тръмбеш. Международното състезание се проведе в събота на игрището край басейна в града. Състезанието се казваше турнир „Трифон Зарезан с Делта” и е поредната изява в града под егидата на общината. Надпреварата бе в триплет и диплет от по трима и двама състезатели и продължи през целия ден, съобщиха от Общината в Полски Тръмбеш.
В триплета медалите за първото място взе отбор „ Делта 1” от Полски Тръмбеш в лицето на сем. Ваня и Димитър Димитрови и Йордан Дончев. Първи диплета станаха състезателите Румен Недялков и Христо Милев от отбор „ Айфел” от София.
От домакина Полски Тръмбеш участваха 15 състезатели от клуб „Делта”, разделени в отбори, съобщи още председателят на тима Златин Златинов. Приятелският турнир предшества републиканското състезание през юни.
Полски Тръмбеш има 29 игрища за петанк – 20 навън и 9 в новата зала в плувния комплекс „Добри Динев”, която се ремонтира специално за този спорт, който у нас е най-добре развит именно в Полски Тръмбеш. Всички участници в турнира за били настанени в общинския хотел „Есперанто”, а тримата участници от Италия пребивават често в България, защото имат имоти в страната.
Петанк е игра с топки, възникнала във Франция в началото на 20 век, но произлизаща от стара провансалска игра, чиито корени са още в 8-9 век. Днес тя е национален спорт на Франция, а също така е много популярна в Белгия, Нидерландия и други европейски страни, както и в бившите френски колонии в Африка, Азия и Полинезия.Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 m и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 g, а диаметърът им е около 70 mm.Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки, които може да са мъжки, женски и смесени. Когато се играе индивидуално и по двойки, всеки състезател от отбор има по три топки, а когато се играе по тройки – по две топки.

About Post Author

1 thought on “Полски Тръмбеш стана столица на играта петанк – 15 отбора от България, Румъния и Италия участваха в турнир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *