Наградиха горнооряховски ученици, извършили добри дела

0

Ученици от Горна Оряховица и Първомайци, извършили добри дела през учебната 2020/ 2021 г. бяха отличени с плакети и грамоти. Наградите се присъждат ежегодно от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН), в рамките на инициативата „Вестители на доброто“. Отличията на добротворците бяха връчени от кмета инж. Добромир Добрев. За да бъдат спазени противоепидемичните мерки, не бе организирана традиционната обща церемония по награждаването, а кметът, заместник-кметът Григор Минков, който е и председател на МКБППМН и секретарят на комисията Владимир Врангов отидоха на място в училищата.

В СУ „Вичо Грънчаров“ бяха отличени учениците от V „а“ клас. В продължение на цял месец те изработват коледни сувенири, картички и календари, които даряват на пациентите в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ като поздрав за коледните и новогодишни празници, с пожелание за бързо оздравяване. Плакети и грамоти получиха и Теодор Начев и Станимир Генов от VIII „а“ клас. Момчетата намират изгубен телефон в близост до училището. Предават го в Районно управление – Горна Оряховица, където служителите установяват собственика и му връщат изгубения телефон.

Любомир Славов, Цветан Цветков, Михаел Яначков, Людмил Настев от XI „ж“ на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ също са сред добротворците, които бяха отличени от инж. Добрев. Момчетата създават филми, с които насочват вниманието на връстниците си към обществено важни въпроси и проблеми. В своите проекти те изразяват гражданската си позиция относно важността на семейните ценности, добротворчеството, опасността от употребата на наркотици.

За добрите си дела бяха отличени и ученици от СУ „Георги Измирлиев“. Наградени бяха учениците от I „г“клас с класен ръководител Блажо Блажев и III „б“ клас  с класен ръководител Лидия Блажева. Децата от тези класове са събирали парични средства за благотворителна акция, за да помогнат на младо семейство, чиято къща изгоря при пожар в Горско ново село.

Инж. Добрев, Григор Минков и Владимир Врангов посетиха и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица. Там децата от I „а“, I „б“ и IV „б“ клас, съвместно с техните класни ръководители Десислава Величкова, Венета Колева и Марияна Стоянова са събирали средства, дрехи и играчки, за да дарят за кампанията на Център „Мария“ – „Надежда за децата, преживяли насилие“. С помощта на своите учители, учениците са направили кутия за дарения. Събрали са 310 лв., дрехи и играчки. Паричните средства са внесени по банкова сметка, а дрехите и играчките са връчени лично на представители на Център „Мария“.

За добрата кауза, на която са се посветили, с плакет и грамота бяха удостоени Ахмед Ахмедов от 10 клас и Атче Ахмедова от 12 клас на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Двамата ученици помагат на своята съученичка и приятелка Рузие Ахмедова. Рузие e в 10 клас и е от с. Кесарево, откъдето са и двамата й приятели. Тя има проблеми със слуха до степен, в която й се налага да работи с рехабилитатор на слуха и логопед, тъй като не чува. Ученичката има решение от ТЕЛК за нейното състояние. Тя се справя много добре с усвояването на учебния материал по всички предмети. Двамата й приятели са непрекъснато до нея всеки учебен ден – от началото до приключването му, както и в транспорта до дома й. Те са връзката между учителите и ученичката за по-доброто овладяване на учебния материал.

Ахмед е помощник и в жестомимичния превод между Рузие и останалите, тъй като с течение на годините, прекарани заедно, се е научил да общува с нея по този начин.

За добрите си дела бяха отличени и Николай Тотев от VII клас, Венцислав Тотев от 1 клас, Християн Йорданов от III клас,

Георги Дачев от VII клас и Василена Стойчева от VII клас на ОУ „Елин Пелин“ в Първомайци. Учениците организират коледарска група с благотворителна цел. Със събраните средства помагат за набавяне на продукти за социалната кухня на храма „Св. Три светители“ в Горна Оряховица. Със своите изпълнения децата даряват стопаните с добро настроение и опазват българските традиции и дух.

Личните си благодарности към децата, техните учители и родители изрази кметът инж. Добромир Добрев. Благодаря ви, че намирате време и сили да се включите във всички тези благородни каузи. Правете добро и то ще се върне при вас. Увличайте за добри дела и своите съученици и приятели.

Днес повече от всякога имаме нужда от добротворци като вас, поздрави учениците инж. Добрев.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *