Почина антропологът проф. Йордан Йорданов – дарител, родолюбец, почетен гражданин на Полски Тръмбеш

0

Почина изтъкнатият български учен и антрополог проф. Йордан Йорданов. Той беше прочут със своите реконструкции на глави на български средновековни владетели, сред които цар Самуил и цар Калоян. Проф. Йорданов възстановяваше лицата им по намерените черепи. Професорът  беше председател на Българското антропологично дружество, чл.- кор. на БАН, създател на Националния антропологичен музей и автор на 26 монографии, 360 научни публикации, 65 пластични антропологични реконструкции на главата по черепа.

Проф. Йорданов е роден в свищовското село Драгомирово, учил е в Страхилово, после в гимназията в Полски Тръмбеш. Години наред прекарва летата в къщата на дядо си в село Страхилово, заедно със своята съпруга.

Проф. дмн Йордан Йорданов е почетен гражданин на Полски Тръмбеш и един от инициаторите за създаването на Историческия музей в града. Това е единственият български исторически музей, който има антропологичен експозиционен отдел. В него са показани отделни образи чрез пластична антропологична реконструкция на главата по черепа на исторически личности, технологията на реконструкцията, както и костен материал от археологически разкопки със следи от различни заболявания и травми. Всичките възстановки са дело на член-кореспондент проф. дмн Йордан Йорданов и са негово дарение за музея.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *