Георги Вълев се жалва, че в затвора в Плевен му нарушават човешките права

0

 

 

Нови три сигнала разгледа Комисията по жалби

на гражданите към Областна администрация

 

Още три сигнала на жители от областта разгледа на редовно заседание Комисията по жалби на гражданите към Областна администрация във Велико Търново. Комисията бе председателствана от зам.-областният управител Огнян Стоянов, а в работата й участва и областният управител Людмила Илиева.

Бившият предприемач Георги Вълев, който излежава доживотна присъда, също е потърсил съдействие от Комисията по жалби на гражданите към Областна администрация. Той се жалва от бездействието Наблюдателната комисия, Община Велико Търново и Великотърновски общински съвет.   Според него те не са реагирали на сигналите му, че в затвора се нарушават правата му. Комисията по жалби към Областна администрация няма компетентността да прецени какви са условията на живот в затвора в Плевен. Тя е задължена да проследи дали по жалбите има действия от съответните държавни и общински органи и затова ще изиска от тях какви дейности са започнали  във връзка с процедираните жалби.

 

Иванка Романецова се жалва, че около трийсетина крави, собственост на предприемача Христо Христов, безконтролно се извеждат на паша в землището на еленското село Буйновци. Животните излизат безпрепятствено на пътя Елена – Твърдица, създават предпоставки за ПТП, унищожават земеделска продукция, газят нивите и ядат от реколтата на частни собственици. До Областния управител е приложена и протестна подписка на над 80 жители от района. На заседанието на комисията присъства Лидия Христова – пълномощник на собственика на животните. По думите й в Буйновци няма толкова жители, а проблемите най-вероятно са провокирани не от кравефермата, а от дървосекачи, които използват коне за пренасяне на добитата дървесина. По казуса е проведена среща и с ръководството на община Елена. Установено е, че обектът отговаря на всички изисквания, а в маршрута, по който кравите се извеждат на паша няма общински земи.

По този казус Областният управител ще изпрати писма на АПИ, ОДМВР – Пътна полиция и до собственика на стопанството Христо Христов да се засили контрола. Освен това комисията ще препоръча на Областната дирекция по безопасност на храните при бъдещо разкриване на подобни обекти да се изисква маршрут, по който да преминават животните.

На заседанието беше коментиран и сигнал на Стефан Минков от Свищов. Той се жалва, че на ул. „Тодор Крулев“ е изграден водопровод, който не обхваща всички адреси. Самият гражданин ползва стар водопровод, а там, където новият е направен, общината не е асфалтирала участъка. Още през 2019 г. от кметството са обещали ремонт, а от ВиК „Йовковци“ са коментирали, че е построен масивен гараж върху водопровода, което е грубо на нарушение на строителните норми.

Областният управител ще изиска подробна информация от Община Свищов и от ВиК „Йовковци“ по каква причина част от живущите на ул. „Тодор Крулев“ не са свързани с новия водопровод, правен ли е ремонт на улицата и ако да – защо тя не е цялостно асфалтирана.

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *