Творци от Велико Търново ще възраждат класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство

0
Проект „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“ ще бъде реализиран от творци от Велико Търново. Той е е първи по рода си и има за цел да създаде мост между традиции и съвременност, да възроди класическите занаятчийски техники и ги трансформира в съвременно изразно средство. Подкрепен е от Национален фонд „Култура“ през 2022 г.
Планирани са серия от събития, които ще създадат атмосфера на приемственост, ще поставят отпечатък на идентичност и принадлежност към културна общност. Пътят към глобализацията преминава през личностно съзнаване на богатството на различията в изкуството и културата. Именно чрез съхраняването на уникалността в локалните традиции, авторите ще предоставят оригинален творчески продукт, интересен и разпознаваем за културната индустрия в световен мащаб.
Предвидени са творчески работилници, ателиета и изложби насочени към обучение и изява на художници във Велико Търново, Русе, Пловдив, Плевен, Сливен, Казанлък и Варна. Ще бъдат избрани ключови локации в градското пространство, които да привличат повече зрители, дори те да не са част от творческата общност. За работа в ателиетата ще бъдат предоставени естествени материали, които да се комбинират със нови дигитални или аналогови изразни средства. Технологиите които ще бъдат използвани за визуализиране на авторските идеи ще бъдат по избор на участниците с оглед намиране на най-силното изразно средство. Това ще насърчи проявата на креативност и смесване на класически занаятчийски техники със смарт или компютърни устройства за реализация на произведенията.
Художествените произведения създадени от участниците в обученията, заедно с поканени автори с доказани постижения в областта на съвременното изкуство от България и чужбина, ще бъдат представени в няколко изложби.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *