ВТУ да отнеме  званието Почетен доктор на ВТУ (Doctor honoris causa) искат от Зелено движение

0

 

Местната организация на политическа партия Зелено движение, гр. Велико Търново призовава членовете на Академичния съвет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ да отнемат присъденото с решение от 26 януари 2009 г. звание „почетен доктор на ВТУ (Doctor honoris causa)” на Владимир Владимирович Путин, се казва в политическа позиция на партията.

От Зелено движение припомнят, че по това време Владимир Путин е министър-председател на Руската Федерация „за заслуги в областта на юридическите науки, за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения в началото на 21 век“. Мотивираното предложение за награждаването му е  направено от тогавашния ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ, а почетната титла е присъдена във връзка с обявената Година на България в Русия.

ПП „Зелено движение“ призовава настоятелно Академичния съвет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ за предприемане на незабавни мерки по отнемане на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на персоната и сегашен президент на Русия Владимир Путин, се казва в позицията.

„Репутацията на Великотърновския университет не може да бъде опетнявана с подкрепа към диктатор, за когото човешкият живот, националният суверенитет и демокрацията не означават нищо.

Нито преди, а още по-малко сега след последните събития от 24-ти февруари т. г. , има съмнения в това колко опасен е създаденият, поддържан и ръководен от Путин и неговия криминален олигархичен кръг диктаторски режим, потискащ дори собственият си народ, лишен от основни човешки права. Непредизвиканата война срещу съседна суверенна Украйна е нападение не само срещу една свободна и независима държава, а нападение и срещу основни демократични ценности на цивилизования свят. Война, предизвикана от несменяемият Кремълски диктатор, който 77 години след края на Втората Световна Война погазва всички международноправни и морални норми, създадени, за да гарантират мира в Европа и дори заплашва с ядрена война всеки, който се опита да го спре“, гласи позицията.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *