44-годишен мъж стана донор на сърце, бъбреци и черен дроб

0
На 26 февруари, 44-годишният мъж е изпаднал в мозъчна смърт в Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
След съгласие на близките, в неделя със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили, в областната болница пристигнаха екипи от ВМА и Александровска болница, а с линейка от Букурещ дойде екип от румънски лекари.
На място е реализирана експлантацията на органите.
Черният дроб и двата бъбрека на мъжа са трансплантирани на български пациенти от двете столични болници.
Заради липсата на подходящ реципиент у нас, сърцето е трансплантирано в Румъния. За да бъде съкратено времето за придвижване, екипът е излетял обратно към румънската столица с хеликоптер от Летище Горна Оряховица.
От ВМА, където е извършена трансплантацията на черен дроб, съобщават, че реципиентът се намира в добро състояние, екстубиран е, контактен и адекватен.
В добро състояние са и двамата пациенти, на които са трансплантирани бъбреците.
Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ организира и координира цялата донорската ситуация със съдействието на Министерство на здравеопазването.
Това е първа донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за 2022 година и втора, реализирана съвместно с румънски специалисти.
Ръководството на великотърновската болница, както и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, изказват огромната си благодарност към близките на 44- годишния мъж за благородството и към всички екипи, участвали в успешното реализиране на донорската ситуация.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *