Мистика, легенди и любопитни факти за скъпоценните камъни разкрива изложба на съкровища във Велико Търново (СНИМКИ)

0

Орфеевият ахат, открит в Родопите, няма аналог в света. Историята на този камък е забулена в мистерия, а легендата гласи, че Орфей е носил пръстен с цветен ахат, който бил неговата „тайна муза“.

Ако тръгвате на дълго пътуване, вземете със себе си смарагд, гласи друго поверие. Свещеният камък на богинята Венера, е символ на любовта и романтиката.

Открит на рождения ден на цар Александър II, александритът има невероятната способност да придобива зелен цвят на слънчева светлина и нежен червен цвят на изкуствено осветление.

Рубинът  е бил предпочитан талисман за благородниците от целия свят. Той имал такава сила, че направил една кралица зла, защото носила като украшение рядък вид от камъка.

Тези и още много други любопитни и не толкова известни факти може да научите от изложбата „Скъпоценни, полускъпоценни камъни и кристали“, която беше открита тази вечер в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Инициатор на експозицията за втори път е великотърновецът Веселин Марчев, който представя колекцията с помощта на свои приятели. Над 400 са красивите образци в колекцията, представена пред търновската публика. Камъните са  открити както в България, така и в различни краища на света – Бирма, Мадагаскар, Мозамбик, Индия, Кашмир, Шри Ланка… А видовете са от красив по-красив – диаманти, рубини, смарагди, танзанити, турмалини и т.н.

В изложбата са включени експонати от частни колекции, а кристалите, друзите и необработените камъни са собственост на Венцислав Панев от Дряново.

Веселин Марчев с часове може да говори за свойствата на отделните камъни и за дългия път от недрата на земята и мините до бляскавите витрини на световните бижутерийни гиганти.

Цените на скъпоценните камъни понякога се изразяват в милиони, всичко зависи от  големината, чистотата, цвета и твърдостта им.

 

Освен като скъпо украшение, камъните могат да бъдат и сравнително безрисков начин за инвестиция, особено по време на инфлация. Но изложбата във Велико Търново има най-вече за цел да накара хората да съпреживеят красотата от природата в трудните времена и сивото ни ежедневие, казва Веселин Марчев.

Експозицията включва камъни, които няма къде да бъдат видени, категоричен е той и дава за пример турмалин, александрит, котешко око, танзинит… А и това са частни колекции, които много рядко се вадят за пред публика.

Марчев развенчава и мита за диамантите, които са сред любимите на дамите. Според него само в България се смята, че това е най-класният камък, докато ценителите по света много повече се впечатляват от други видове. Кралските особи не носят диаманти, например английската кралица може да бъде видяна със смарагди, рубини… Много по-редки и скъпи от диамантите са Падпараджа сапфир, Париба турмалин, сапфир от Кашмир, Червен берил и т.н.

Рубините и смарагдите са били предпочитани  и от българските царе, посочва колекционерът. Намерена е била дори украса на придворна дама от времето на цар Калоян, с инкрустиран александрит.

Любимият камък на Марчев е танзанитът. Харесва го много, защото има преливащи се, дълбоки цветове и това го прави скъп. Най-добрите екземпляри са известни като D-block и носят името на мината в Танзания, където се добиват. За съжаление, залежите му все повече намаляват, а това води и до непрекъснато повишаване на цената на танзанита.

Веселин Марчев е роден във Велико Търново, по професия е финансист, компютрите са му хоби, а от пет години се отдал на колекционерската си страст по скъпоценните камъни.

Той не скри надеждата си, че всеки от посетителите на изложбата ще се зареди с огромната и силна енергия, която носят камъните и кристалите, изваяни от природата в продължение на много, много години…

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *