Областният управител Людмила Илиева свика координационна среща с представители на общини и институции за войната в Украйна

0

 

 

„Ситуацията е извънредна и необичайна, но още не е критична. Целта е да бъдем подготвени, за да се справим адекватно с предизвикателствата. Ще създадем единна информационна база какви възможности за настаняване на български граждани, пребиваващи в Украйна и на украински бежанци има в областта. Данните ще бъдат изпратени в Ситуационния център към Министерски съвет и след изработване на координация за механизма за финансово подпомагане, част от разходите на общините до определен лимит ще бъдат поети от държавата“

Това увери областният управител на Област Велико Търново Людмила Илиева, която свика координационна среща с представители на общини и институции от региона във връзка с войната в Украйна. На срещата в Гербовата зала на Областната администрация присъстваха кметове и зам.-кметове на общини, представители на ОДМВР, Държавна агенция „Национална сигурност“, РДПБЗН, „Социално подпомагане“, началникът на НВУ.

Община Велико Търново има готовност за незабавно настаняване на 30 човека в социалните домове в кварталите „Зона Б“ и „Кольо Фичето“, както и възможност в близко бъдеще да приютят още толкова в бившия дом за деца в село Балван. В Стражица разполагат с 80 места в Дома за социални услуги, както и с логистика за изхранване. Проблемът там е, че след ремонта преди няколко години сградата не разполага с мебели и оборудване.

В Свищов вече са настанени 80 човека и на този етап общината няма други места. В Елена имат готовност за незабавно настаняване в ученическото общежитие към СУ „Иван Момчилов“, където общината разполага с пет единични и осем двойни стаи. Базата има столова, отоплението е на твърдо гориво. Другата възможност е за приютяване на хора в бившия Дом за деца в Илаков рът, където могат да бъдат поети около 40 човека. Стаите там са със собствени санитарни възли, ще се уточни дали отоплението функционира, възложена е КСС за ремонт и закупуване на инвентар. Местният туристически бизнес също има възможност да настани определен брой хора и да поеме изхранването им на преференциални цени, а Домашният социален патронаж към общината би изпитал финансови затруднения, ако трябва да работи в почивните дни, коментира кметът Дилян Млъзев. Управникът на Лясковец д-р Ивелина Гецова посочи, че общината не разполага със свои бази, но има собственици на туристически обекти, които имат готовност да реагират. В града живеят пет украински семейства, с чиято помощ кметството е организирало два временни пункта за събиране на хуманитарна помощ.

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев отчете, че с помощта на местната доброволка Лина Костадинова, която е от украински произход, общината също е организирала координационен център. Местното ръководство е във връзка с побратимения украински град Миргород, а към границата пътува камион с помощи за Украйна. Предаването му ще стане на румънско-украинската граница край Черновци. Бедстващи граждани биха могли да бъдат настанени в хижа „Божур“.

В община Сухиндол нямат никаква готовност за настаняване на хора, призна кметът Пламен Чернев. Кметството не разполага с леглова база, а Домашният социален патронаж не може да поеме повече хора от сегашните си 195 потребители. Бившият партиен дом в града разполага с помещения, но те се нуждаят от ремонт.

В спортното общежитие в Павликени могат да се настанят 19 души в пет стаи, но трябва да се набавят бельо, посуда и т.н. Местният патронаж би могъл да приготви храна за до 40 човека, а за други 20 частния бизнес за осигури кетъринг на преференциални цени.  Затвореният преди осем години Дом за деца с лека умствена недостатъчност би могъл да се приспособи в рамките на месец за посрещане на бедстващи хора. В Златарица разполагат с обществена сграда с девет стаи, но и там трябва ремонт, тъй като тя не функционира от 2017 г. В Полски Тръмбеш имат възможност да осигурят 10 стаи от общинския хотел, могат да предоставят и кетъринг за 30 души срещу заплащане. Община Стражица разполага с огромна база на образователното министерство, където могат да бъдат приютени над 150 души.

В РДПБЗН имат около 500 походни легла, 55 броя легла с табли, както и с постелъчен инвентар. Това може да се предостави безвъзмездно на общините при нужда.

От ОДМВР напомниха, че украинските граждани, които евентуално ще дойдат в страната ни, трябва да се регистрират в срок до пет дни, а ако хората бъдат настанени в хотели – това е задължение на собствениците им. Срокът им за пребиваване в страната е три месеца, след което може да бъде удължен за още толкова, стана ясно след въпрос от областния управител Людмила Илиева. Беше препоръчано при необходимост от преводачи да се избягват руски граждани, за да няма ескалиране на напрежение и предпоставка за конфликти.

От Военното окръжие успокоиха, че повиквателни се изпращат по рутинния ред, който няма нищо общо с войната в Украйна. Това се прави два пъти годишно при подмяна на набора и когато някой резервист си сменя постоянния адрес.

В края на срещата Людмила Илиева увери, че щом бъде взето решение за финансово подпомагане на общините във връзка с посрещането на бежанци и български граждани, пребиваващи от Украйна, местната власт ще бъде своевременно информирана.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *