Три премиерни спектакъла в месеца на театъра във Велико Търново

0

 

 

Три премиерни спектакъла подготвят артистите от Музикално-драматичния театъра „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Те ще бъдат представени за първи път пред публика март и са посветени на Международния ден на театъра, който се отбелязва на 27 март, на 125-годишнината от рождението на Кисимов, 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър.

Днес започват репетициите на постановката «Хъшове» по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов, а режисьор е Бойко Илиев. Спектакълът е посветен на юбилея на Кисимов, който е роден на 16 април 1897 г. в старата столица, и ще бъде изигран отново пред публика на 16 март. „Хъшове” е любимата пиеса на великия актьор, а ролята на Странджата е сред емблематичните образи, които той е пресъздал на театралната сцена. През 1919 г. Константин Кисимов изпълнява за първи монолозите на Странджата в читалищното театро в Търново, а през годините тази пиеса се превръща в негова съдба. За първи път играе Странджата в Народния театър „Иван Вазов” през 1931 г., а след това още поне пет пъти се е превъплъщавал в любимия образ на търновска сцена, припомни директорът на МДТ Васил Вълчев.

Един от най-талантливите и елегантни български поп изпълнители Орлин Горанов е гост-звездата в празничния концерт „Отражения“ на великотърновския театър. Музикалният спектакъл е посветен на празника на Велико Търново, а великотърновци и гостите на града могат да му се насладят на 21 март от 19 часа в голяма зала на МДТ.

Фрагменти от обичани мюзикъли на Бърнстейн и Уебър и българска поп музика ще поднесе на ценителите на музикалното изкуство екипът на театъра. Те ще звучат под диригентската палка на Георги Патриков. В концерта участва оркестърът на МДТ, а на сцената ще излязат солистите на великотърновския театър Теодора Петрова и Миряна Калушкова. Специални гости ще бъдат Гергана Стоянова – дългогодишен солист на Вокална група „Пеещи камбанки“ при Младежкия дом с ръководител Владимир Габров, и младите таланти от Джуниър бенд с ръководител Йордан Цветанов.

Вече започнаха репетициите и на детския мюзикъл „Мечо Пух“ от Александър Йосифов. В спектакъла участват артисти и солисти от театъра, а постановчик е Стефан Методиев. Премиерата на новото детско заглавие в афиша на МДТ е на 25 март от 12 часа в голяма зала на великотърновския театър.

Билети за спектаклите вече се продават на касата на Музикално-драматичния театър, както и онлайн на сайта на https://teatarvtarnovo.com/.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *