Земеделски шеф обвини за уволнението си депутат от БСП. Явор Божанков: Ще се срещнем в съда!

0

Уволнението ми е политическо, а заповедта за освобождаването ми е гротеска и пълен юридически фарс. Това заяви днес на нарочна пресконференция бившият директор на Областната дирекция „Земеделие“ във Велико Търново Тодор Тодоров.  Той посочи, че в основата на освобождаването му от поста със заповед от 28 февруари е конфликт с народния представител от БСП Явор Божанков.

Тодоров е освободен от поста със заповед на директора на Държавен фонд „Земеделие“  Борис Михайлов. Това стана само два дена, след като публично поисках оставката на Божанков като депутат, посочи Тодоров. Причината е, че Божанков е един от народните представители, които не гласуваха в Народното събрание Декларацията във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Киев. Според Тодоров, който е женен за украинка, с която имат две деца, позицията на „БСП за България“ е абсолютно недопустима в случая, още повече, че той и цялото му семейство са гласували именно за тази партия. Затова има и правото да иска Божанков, с когото имат тотален морален и ценностен разрив,  да напусне Парламента.

По думите на Тодоров зад уволнението му обаче се крие невидима част и тя е свързана с политически натиск. Той твърди, че Министерството на земеделието и целия аграрен сектор е „парцелиран“ от БСП и през последните месеци се извършва масово освобождаване на професионалисти в държавните структури, за да се отворят места за хора на „партийна хранилка“. Става дума и за уволненията на близо 20 шефове на областни дирекции в страната, които водят дела, печелят ги и в момента МЗ праща огромни обезщетения за това.

Тодоров разказа и за среща, на която го е поканил Явор Божанков на 25 октомври м.г., преди парламентарните избори. Тя се провела в партийния офис на БСП. На срещата Божанков поискал от Тодор Тодоров да му осигури гласове за преференцията с номер 108 на кандидата за народен представител от БСП Огнян Стоянов.

Аз съм общински съветник от ЗС „Ал. Стамболийски“ в Лясковец и там работим в коалиция с БСП. Самият аз два пъти съм бил кандидат за депутат от „БСП за България“. Средите в БСП винаги са ме приемали като част от левия спектър, посочи Тодоров

С моите приятели и близките ми и на предизборната кампания м.г. бяхме решили да подкрепим БСП. Вероятно г-н Божанков си е представял, че ще тръгна да агитирам в полза на БСП и земеделските производители, които са над 2000 в нашата област, допълни той.

Почти осем години съм директор на ОД „Земеделие“, но нито една партия досега не си е позволявала подобен натиск, дори и ГЕРБ, с които не сме в добри отношения, каза Тодоров.

Проблемът дошъл, когато излезли резултатите от изборите и в Джулюница, където живее Тодоров, се оказало, че Огнян Стоянов е получил много малка подкрепа – едва 7 гласа в две секции, от които четири на него и близките му. Сигурно това много е ядосало г-н Божанков, че аз – държавния служител, не съм им осигурил гласове, допълни той.

По думите му това е невидимата причина да бъде отстранен от поста.

Заповедта за освобождаването на Тодоров е от 28 февруари. Според него тя е юридически фарс и няма никакви реквизити по Закона за държавния служител. Според цитирания член е „налице обективна невъзможност  на държавния служител да изпълнява служебните си задължения“. По закон това трябва да бъде подробно описано в заповедта, но такъв текст липсва. Дошъл съм пиян или дрогиран на работа, или съм сакат и е мога да работя?, недоумява Тодоров. Другия парадокс, че заповедта е пратена с куриер в Джулюница, по молба на Тодоров, който по това време бил на работа във В. Търново, и е оставена в кметството,а обратната разписка е подписана от служителка. В пакета имало само един документ, липсвала служебната му книжка с вписан стаж, както и другите два екземпляра на заповедта. Това според него е пълно беззаконие.

Близо 30 часа след освобождаването на Тодоров, от поста е освободен и директорът на ДФ „Земеделие“ Борис Михайлов.

Тодор Тодоров съобщи още, че през последния месец е внесъл при Михайлов четири докладни записки, в които е описал пропуски във вътрешните процедури, които създават предпоставки за корупционни практики в системата на ДФЗ. Фонд „Земеделие“ е най-голямата банка в България. Естествено е, когато се разпределя такъв огромен паричен ресурс, да има хора, които се опитват да измамят системата и да получат средства, които не им се полагат. Затова ЕС има регламенти, които уреждат тези въпроси, въз основа на тях ДФЗ има разписана политика за борба с измамите.

Напоследък имаше няколко казуса за нарушения и затова написах тези докладни, посочи Тодоров. Според закона служителите, които докладват съмнения за измами, са защитени от репресивни действия спрямо тях.

Проблемът, че когато сигналите постъпят във фонда и въпреки че сроковете за произнасяне на Дирекцията за противодействие на измамите е  83 дена, процедурите вървят месеци, дори по година. Тогава е възможно някой от ДФЗ да си поиска нещо от този, който е проверяван –отваря се вратата за пряко договаряне  между проверяващите и земеделците. Такъв случай при Тодоров е имало през 2019 година. Става дума за земеделски производител – преработвател, който е пуснал сигнал, че е изнудван за 120 000 лева. Вместо от Фонда да проверят неговия сигнал, от там му спрели плащанията по проектите.

В докладните на Тодоров има описани и други случаи на нарушения от страна на Фонда. През 2016 година той е получил сигнал в ОДЗ от друга държавна институция. Ставало дума за подправени подписи, с които арендатор от региона на Велико Търново е наел земи. Проверката била дълга и сега е на етап досъдебно производство, заради което подробности по нея не могат да бъдат давани. Миналия месец от Дирекцията са предоставили на компетентните органи документи по случаи. В една от докладните до директора на ДФЗ Тодоров е предал важна допълнителна информация по казуса, която може да има съществено значение за разкриване на действията на организирана престъпна група, в която има държавни служители от друга институция, и земеделски производители.

Сега обаче, след освобождаването му, той не знае в качеството си на какъв може да дава показания и да помага за разкриване на престъпленията. Моите доказателства вече няма да имат тежест пред съда, твърди той.

Тодор Тодоров заяви, че освобождаването му е въпреки отличната му атестация като директор на ОД „Земеделие“. Той никога не е наказван, напротив оценките за работата му от страна на ДФЗ  са много високи и показват, че изпълнението  надвишава изискванията за поста му.

Бившият директор е категоричен, че ще води дело за неправомерното си уволнение. Все още обаче не е решил, ако спечели, дали ще се върне на поста си. Твърди, че е професионалист и има възможност да започне работа веднага като сертифициран одитор, консултант и т.н.

Тодоров посочи, че земеделски производители от цялата област и служители на дирекцията са заявили готовност да организират голям протест срещу неговото освобождаване, като блокират възлови места с техника, но той ги е спрял, за да не се създава напрежение.

Бившият земеделски шеф за пореден път подчерта, че в основата на уволнението му са отношенията му с народния представител Явор Божанков и допълни, че не се притеснява, ако депутатът заведе дело за клевета, защото неговото оръжие е истината, както и че е готов да се подложи на детектор на лъжата, за да докаже думите си.

Веднага след пресконференцията Явор Божанков,

народен представител в 47 НС, излезе с позиция. Ето пълния й текст:

Казаното днес от уволнения шеф на държавен фонд земеделие във Велико Търново – Тодоров относно уволнението му не отговаря на истината. Не е вярно, че е уволнен по политически причини, защото преди два дни ми е поискал оставката. Нито, че ми е поискал оставката заради позициите ми за войната в Украйна. Войната няма нищо общо.

Нямам компетентност да уволнявам когото и да е. Изразявал съм мнение, че промяна в някои структури в област Велико Търново е необходима –  включително във фонд земеделие. Тодоров е информиран за това и на 5 декември 2021 в 14.44 ч. ме потърси чрез съобщения, обаждания и разговори с общи познати. Многократно отправи предупреждения и обидни квалификации по мой адрес. Разполагам с доказателства за това. 

Не съм оказвал натиск по никакъв начин и по никакъв повод на Тодоров. Ще му дам възможност да докаже думите си в съда. 

Абсурдно е твърдението му, че е освободен заради подадени от него сигнали за коруцпия. След близо десетилетие начело на фонда, Тодоров се „сеща“ за корупцията едва, когато е освободен. Сигнали за корупция има, но те са обратна посока и тепърва ще се насочат към компетентните органи.

Промени са извършени в над 10 области включително на централно ниво на фонда. Намирам промяната във фонда за положителен знак към обществото и начало на структурни промени, които ще оставят наследството на ГЕРБ в историята и ще ни позволяват да изградим прозрачна, отворена и свободна от корупция администрация.

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *