Осем от 130-те бежанци от Украйна, настанени в Свищов, са дали положителна проба за COVID-19, изолирани са

0

Doctor with blood sample of Covid-19 Omicron B.1.1.529 Variant and general data of covid-19 Coronavirus Mutations.

 

Осем от 130-те бежанци от Украйна, които от миналата седмица са настанени в община Свищов, са били положителни на COVID-19. Това е показала проверка с бързи антигенни тестове. Хората са изолирани в стаите за настаняване, а всички граждани от Украйна, която е в тъмночервената зона, влизат в страната ни или с бързи тестове, или с документ за ваксинация и преболедуване. Ако не притежават нито един от тези сертификати хората подлежат на карантина. Налице е заповед на Министъра на здравеопазване за влизане в България на украински граждани. Статутът им е като при влизане в страната на български граждани, уточни директорът на РЗИ д-р Евгения Недева на Областен щаб за борба с коронавируса.

Заседанието бе председателствано от областния управител Людмила Илиева и в него участваха инж. Розалия Личева – началник на РУО и д-р Станимир Спасов – директор на ОД на БАБХ.

 

Към момента област Велико Търново се намира в Етап 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, като същата е и прогнозата за следващите дни. Заболеваемостта спрямо предходната седмица е намаляла с около 30%. Заради положителни проби на ученици в областта под карантина са 14 паралелки, ок които 6 са в начален етап на обучение.

 

По отношение осигуреността с легла за лечение на COVID-19 в област Велико Търново са разкрити 269 легла, от които 251 за лица с неусложнено състояние и 18 за интензивно лечение. Намален е броя на леглата за лечение с коронавирус в МБАЛ-Горна Оряховица и МБАЛ-Свищов, предстои заповед за намаляване и в МОБАЛ. Към момента са хоспитализирани 114 лица в област Велико Търново, от които 8 са на интензивно лечение. Хоспитализирани са 11 деца, от които 8 са до тригодишна възраст.

 

По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към 00:00 ч. на 07.03.2022 г. в област Велико Търново са поставени общо 114 280 дози ваксини (с натрупване) – през последното денонощие няма поставени дози. Със завършен имунизационен цикъл са общо 53 585 лица (с натрупване). С поставена бустерна доза (реваксинация) са 20 022 лица от областта (с натрупване).

 

В област Велико Търново продължават ваксинациите срещу COVID-19 в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения и в РЗИ – Велико Търново, в практиките на общопрактикуващите лекари и др.

По отношение на осъществения контрол, РЗИ – Велико Търново са извършили през последната седмица 70 самостоятелни проверки в търговски обекти, лечебни заведения и други. Не са констатирани нарушения.

Във връзка с намалението на броя регистрирани болни с коронавирус директора на РЗИ Велико Търново ще предложи за съгласуване с държавния здравен инспектор заповед за възстановяване на плановия прием в лечебните заведения на територията на област Велико Търново.

Д-р Станимир Спасов информира, че ОДБХ Велико Търново продължава да извършва самостоятелни и съвместни проверки. Няма констатирани нарушения. Инж. Розалия Личева уточни, че от РУО Велико Търново следят заболяемост и уведомяват училищата по общини. Ако Полски Тръмбеш се запази равнището, всички ученици ще учат без тестване за наличие на коронавирус.

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *