Окръжният съд във Велико Търново посрещна 13 стажант-юристи

0

13 стажант-юристи ще проведат задължителния си стаж в Окръжен съд – Велико Търново. На официална церемония съдебните кандидати бяха приветствани от зам.-административния ръководител – председател на съда съдия Ивелина Солакова, която им даде практически насоки за провеждането на стажа и ги посъветва максимално да се възползват от времето прекарано в органите на съдебната власт.

„В рамките на този стаж, вие трябва да сте активната страна и да търсите съдействие от наставниците, които са ви определени, за да научите колкото се може повече“, посъветва младите юристи съдия Солакова. Зам.-председателят на Съда изрази надежда, че поне с една част от тях след време ще се срещнат в съдебната залата. „Надявам се с някой от вас да застанем редом един до друг в съдебната зала в качеството ви на младши съдии, прокурори, а защо не и на адвокати. Но каквато и професионална реализация да изберете, винаги се водете от закона“, посочи съдия Солакова, припомняйки латинската сентенция „Не бива да се отстъпва от думите на закона“.

Постъпилите днес в Окръжен съд – Велико Търново съдебни кандидати са завършили специалност „Право“ във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Те подписаха актовете за встъпване и получиха стажантските си книжки от административния секретар на Окръжен съд.

Задължителният стаж след завършване на висшето им образование е с продължителност шест месеца, като от тях два месеца е основният стаж, а четири – професионалният. През двата месеца на основния си стаж младите юристи се запознават на място с дейността на различните органи на съдебната власт, адвокатурата и нотариалната дейност. В Окръжен съд те ще прекарат една седмица, през която ще придобиват опит и практически познания по насрочването, подготовката и провеждането на съдебни заседания по граждански, наказателни и търговски дела. Te ще имат възможност да пишат и проекти на съдебни решения под напътствията на определените им наставници.  След приключване на задължителния стаж, съдебните кандидати ще положат изпит за придобиване на юридическа правоспособност пред Министерство на правосъдието.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *