21-годишен мъж стана донор на черен дроб и бъбреци и така спаси три човешки живота

0
21-годишен мъж стана донор на черен дроб и бъбреци и така спаси три човешки живота. Младият мъж, постъпил в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с тежка черепно- мозъчна травма, а в неделя комисия от трима лекари, установява мозъчна смърт, съобщиха от болницата.
В този изключително труден момент, близките вземат благородното решение да дарят органите на момчето, за да помогнат за спасяването на други човешки животи.
В понеделник на Летище Горна Оряховица със самолет C-27J “Spartan”, пристига екип от болница „Света Екатерина“, за да вземе тялото на момчето за експлантация.
В София, два екипа участват в експлантацията на органите – ВМА за черния дроб и МБАЛ „Лозенец“ за бъбреците.
Шанс за нов живот получават трима пациенти. Бъбреците са трансплантирани на жена на 31г. и мъж на 26г. Черният дроб е трансплантиран на 43 – годишна жена.
Реципиентите са в добро общо състояние.
От началото на 2022 това е втора донорска ситуация, реализирана в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Ръководството на областната болница и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, изказват огромната си благодарност към близките на 21 – годишния мъж, които въпреки тежката загуба, намират сили и благородство, за да дадат шанс на други хора да живеят.
МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ благодари и на всички екипи, участвали в успешното реализиране на донорската ситуация.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *