Проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов: Държавата да подкрепи реставрацията на църквата „Св. Николай“ – една от емблемите на Велико Търново

0

Държавата да подкрепи финансово реставрацията на църквата „Св. Николай“ във великотърновския квартал „Варуша“. В това са категорични народните представители от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов. За проблемите на старинния храм те проведоха среща с отец Славчо и църковното настоятелство, със заместник-кметовете на Старата столица Нейко Генчев и проф. Георги Камарашев, общественика Станислав Стоянов, областния управител и др.

Отец Славчо припомни, че храмът е построен през 1834г. Изграждането му продължава две години и е осветен на Никулден през 1836г. Към църквата работи неделно училище, подготвена е и уникална за страната колекция от икони, рисувани от деца.

В момента църквата е в лошо състояние и има нужда от спешно извършване на основен ремонт. През 2019-а година е изготвена количествено-стойностна сметка за дейностите. Тогава са били необходими 2,8 млн. лева, общината е издала нужното разрешение за строеж. Към днешна дата обаче е нужна актуализация на финансирането, посочи проф. Костадин Ангелов.

Всички участници в срещата се обединиха около идеята да се даде гласност на проблема пред изпълнителната власт и да се намерят ефективни решения за спешната реставрацията на храма.

„Най-бързият вариант е да се отпусне постановление на Министерски съвет или средствата да се заложат в актуализацията на бюджета“, посочи проф. Костадин Ангелов. Съвместно заседание на парламентарните комисии по вероизповедания и по култура във Велико Търново също би дало популяризация на проблема.

„Великотърновци заслужават тази светиня да бъде напълно възстановена – църквата „Св. Николай“ е символ на неугасващия български дух“, завърши проф. Костадин Ангелов.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *