Във Велико Търново поскъпват купоните за ученическо хранене, от първи април ясли и градини стават безплатни за цялата страна

0

1.10 лв. вече ще струва закуската в ученическите столове на община Велико Търново вместо досегашните 0.80 ст., ако Общинският съвет в старата столица приеме предложението на кмета инж. Даниел Панов за промяна в наредбата за местните такси и цени на услугите. Купонът за обяд с месни продукти от 1.80 ще поскъпне на 2.40 като ще включва първо, второ и трето ястие плюс филийка хляб за 0.10 ст. Впрочем тук понижението е за филийката с 0.05 ст, но пък с 0.45 ст. се вдига цената на първото ястие, с 0.30 ст. – на второто и с 0,25 ст. на десерта. Новата цена за вегетариански обяд от 1.40 става 1,60 като на учениците също се предлагат супа, основно ястие, десерт и хляб. Премахва се диетичното хранене, а учениците от Спортното училище ще заплащат за обяд купон от 1.80 лв. и купон за вечеря на стойност 2,30 лв.

На територията на общината функционира „кухня-майка“ към ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ , където всеки ден се приготвят до 1 500 порции храна за ученици от 12 учебни заведения във Велико Търново, Дебелец, Килифарево, Ресен и Самоводене. Според уверенията на кметството ежедневно в кухнята-майка се приготвя богато и разнообразно меню, включващо голям брой супи, местни и безмесни ястия и десерти. Като основание за предлаганото поскъпване се посочва факта, че таксите за ползване на ученическите столове не са променяни от 2012 г. до сега, а през последните години се наблюдават промени в икономическата обстановка на страната – увеличаване на МРЗ, неколкократно поскъпване на хранителните продукти, материалите, ел. енергията, природния газ, водата, външните услуги, което повишава и разходите за съответната услуга.

Освен тези цени ще се повишат и цените на услугите, предоставени от домашния социален патронаж, но от първи април тази година се отменят таксите за ползване на детски градини и ясли, тъй като те вече ще са безплатни в цялата страна.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *