Над 900 безвъзмездни правни консултации са били проведени в отдалечени населени места и ромски квартали в областта

0

Украинските бежанци в страната и региона също ползват безплатна юридическа помощ

Над 900 безвъзмездни юридически консултации са били проведени с хора в отдалечени населени места и ромски квартали в област Велико Търново. Това съобщиха днес заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев и главният секретар на Министерството на правосъдието и ръководител на Програма „Правосъдие“ Десислава Гайдарова. Те се запознаха на място с работата на мобилните екипи от адвокати и ромски медиатори, които предоставят безплатна правна помощ

Услугата се организира от Националното бюро за правна помощ по проект „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специфичен фокус върху жени, деца и ромска общност“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. и обхваща областите Велико Търново, Стара Загора и Варна.

Екипите работят от 10 месеца на територията на нашата област. Основната цел е да се осигури лесен достъп до правосъдие на уязвими групи – граждани в неравностойно положение, хората, които не разполагат с достатъчно средства, като същевременно се засили защитата в областта на домашното насилие.

В срещата във Велико Търново взеха участие още председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева, координаторът на местно ниво в защита на жертви на домашно насилие и насилие по полов признак адвокат Албена Комитова, Валери Лалов – ромски медиатор, представители на Дирекция „Социално подпомагане“, ОДМВР, Районната прокуратура и  Районният съд във Велико Търново, РЗИ, – Кризисен център Комплекс за социални услуги „Търновград“ и др.

По програмата във Велико Търново са  заведени над 10 дела, съобщи адвокат  Ирена Стасинопулу, която работи заедно още трима свои колеги по защитата на жени, станали жертви на домашно насилие, лица, борещи се за родителски права, издръжка на деца и т.н.

„Първоначално хората бяха скептични, но сега интересът е голям. Представителите на общността вече по-лесно се отпускат и споделят проблемите си, независимо дали става дума за домашно насилие, или за други. Вече се осмеляват да потърсят съдействие и за казуси с обществено значение, разказа ромският медиатор Валери Ангелов.

Заместник-министър Ганчев съобщи още, че да момента 170 правни консултации са предоставени и на украински бежанци. Той коментира и тромавата система за получаване на бежански статут.

Макар да има Национален щаб за бежанците, който е към Министерски съвет и в който всичко е фиксирано като проблем, направихме възможно Бюрото за правна помощ също да съдейства на пристигащите от Украйна. Помощта обхваща попълването на документи за бежански статут и други дейности. Имаме телефон за връзка – 0700 18 250, а на сайта на правното министерство е поместена информация по темата освен на български език и на английски и украински“, посочи Ганчев.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *