Над 320 украинци са получили подкрепа от Координационния център към Община Велико Търново за настаняването им

0

Повече от 320 украински граждани са потърсили и получили подкрепа от Координационния център към Община Велико Търново за настаняването им.

Над 100 души от евакуиралите се заради войната в Украйна са пристигнали в състояние на крайна нужда. Те са настанени незабавно в Кризисния център за лица в Старата столица, както и в хотели, къщи за гости и собственици на частни имоти, при които подслонът е безплатен.

С помощта на Координационния център, на студенти доброволци и общественици и хуманитарни организации, граждани от Украйна са получили необходимата медицинска грижа, включително провеждане на химиотерапия, преглед при ендокринолог и направа на обстойни изследвания, насочване към други медицински специалисти, също транспорт от други населените места и области и др.

Община Велико Търново бе първата в България, създала Координационен център в подкрепа на граждани от Украйна. Структурата работи ежедневно без почивен ден, а една от специално разкритите телефонни линии е денонощна. Още в първите 48 часа служителите в Координационния център се свързаха с всички хотели и къщи за гости и събраха база данни за наличните места за настаняване, условията – безвъзмездно или с плащане на режийни разходи или намалена цена за нощувка.

Постоянна е координацията с над 15 студенти от Украйна и бесарабски българи, които също помагат на евакуиралите се, с „Ротари клуб“, „Ротаракт“ и „Интеракт“, с Българския червен кръст. Осигурено бе помещение за събирането на дарения от БЧК – пунктът се намира на ул. „Марно поле“ 14, отворен е ежедневно и в него се събират дарения. Два склада за дарения бяха осигурени и със съдействието на „Ротари клуб“ – на ул. „Магистрална“ и в Мебелна къща „Болярка“.

Община Велико Търново припомня, че на телефони 0883247410 (+359883247410 – денонощен), 0883247411 (+359883247411) и 0883247412 (+359883247412) могат да бъдат заявени:

  • нужда от подслон и хуманитарна помощ за граждани от Украйна, дошли на територията на Велико Търново и общината;
  • свободни места за настаняване, предлагани от хотели, къщи за гости, граждани;
  • информация за настанени граждани, за да се определи нужната подкрепа.

Добрата координация на Община Велико Търново с Районното управление на МВР подпомага трудноподвижните украински граждани – мобилни екипи ги посещават на място за попълване на документацията относно статута им на пребиваване.

Всички въпроси, свързани с обявената от държавата компенсация от 40 лева за хотели, почивни станции и др., са в правомощията и компетенциите на институциите, представляващи изпълнителната власт.

Украинските граждани, които желаят да ползват социални услуги, трябва да се регистрират в Дирекция „Социални подпомагане“. За приемането на украински деца в детски градини и училища Община Велико Търново ще окаже пълно съдействие, но преди това е необходимо определянето на правния статут на съответните лица.

Всеки, който подслонява евакуирали се от войната в частното си жилище, е необходимо в 3-дневен срок да регистрира настанените от/при него лица в Районно управление на МВР. Също да представи неговите и техните лични документи и да посочи дали хората желаят да получат статут на бежанци.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *