Основателят на „Българе“ Христо Димитров започна от Велико Търново мащабната кампания „Мисия Родина“

0

Сърцатият българин я представи за пръв път пред Ротари клуб в старата столица

Мащабна национална кампания, насочена към патриотичното възпитание на обществото ни, подема основателят на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. Той избра Велико Търново за начало на нейното представяне, а първите, които се запознаха с принципите в нея, бяха членовете на Ротари клуба в старата столица.

Основателят и ръководител на известната фолклорна формация, която т.г. навършва 20 години, е създател и на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, председател е на патриотичното сдружение „Пазители на българщината“, ръководи своя телевизия, както и най-голямата импресарска агенция в страната.

Димитров беше на среща с РКВТ по покана на паст президента Станислав Стоянов, който също е член на „Пазители на българщината“

Избрах да представя кампанията именно във Велико Търново, защото това е сърцето и душата на България, не случайно градът е обявен за историческа и духовна столица, сподели Христо Димитров. Преди да се срещне с ротарианците, той е провел разговор и с кмета Даниел Панов, пред когото също е изложил основите на новата си инициатива.

Кампанията „Мисия Родина“ се основава на 20 принципа, които са отпечатани в брошура. В нея се съдържат и данни за някои от най-известните забележителности в България – крепостта „Царевец“, Белоградчишките скали, Старият Несебър, Бабини Видини кули, Перперикон.

Ако всеки от нас повярва и започне да изпълнява тези, или поне част от тези принципи, страната ни ще просперира, ще се превърне в уважавана и добра за живеене държава. Всеки българин, който превърне „Мисия Родина“ в своя лична кауза, ще бъде щастлив, успял и достоен човек, но най-важното – ще направи за страната си много повече от всеки един артист, спортист, политик, управник или общественик, а обичта към Родината ни ще стане „заразна“, каза Христо Димитров.

Брошурите ще се разпространяват в търговски обекти, чрез различни неправителствени организации, по време на фестивали и други събития, в училищата и детските градини, ще се търсят всички начини да стигнат до колкото може повече хора.

Принципите не са подредени по важност, а в края на всеки текст има подчертана ползата от всеки от тях.

Ето и някои от тях:

-При никакви обстоятелства не говоря лошо или негативно за България, държавата, българите като народ или за който и да е българин. Ако не уважаваме държавата и народа си, пълен абсурд е да мислим, че другите ще ни уважават.

За България – само добро!

Това ми носи уважение.

-Аз съм „рекламен агент“ на България навсякъде, където отида и имам влияние.

Всеки път, когато имам възможност, хваля страната си.

Това ми носи пари.

-Радвам се на всеки български успех, дори да е най-големият ми конкурент. Аз го споделям, следвам, уча се от него и не завиждам.

Това ми носи успех.

-Всеки ден правя нещо добро за някой мой сънародник. Казвам добра дума, дарявам сума, подарявам усмивка или давам прошка. Мога да направя много добри дела, за които не се изискват усилия и средства.

Това ме изпълва с радост.

-Поставих знамето на България в своя дом, офис, работно място, училище и на всяко място, където имам възможност.

Това подсилва националното ми самочувствие.

-При възможност винаги купувам български продукти. Стимулирам родното производство, земеделския стопанин и собствената ни икономика.

Това ни дава финансова стабилност.

-Подкрепям българската култура, изкуство, традиции, история и фолклор. Имам своя национална носия. Научих няколко фолклорни хора и песни. Чета стари и нови български автори. Пиша на български. Изучавам историята на рода си.

Това ми носи мъдрост и допускам по-малко грешки в живота си.

И .т.н.

На срещата с  ротарианците Христо Димитров и сподели идеята си за нов проект, а това е мащабен спектакъл за Паисий Хилендарски.

Президентът на РКВТ Венелин Иванов подари на госта книгата „Звезда Керванджийка“ за старите търновски благодеятели, издадена със спомоществователството на клуба.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *