ВТУ отне почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на президента на Руската федерация Владимир Путин

0

 

Днес на заседание на Академическия съвет на ВТУ е бил приет доклад на назначената от Ректора комисия, която е разгледала подписката на преподавателите, които искат отнемане почетното знание на Владимир Путин „Доктор хонорис кауза“.

Специална комисия е установила явни нарушения на Правилника на ВТУ по процедурата за удостояване. Тези нарушения са били в основата на декларация от 2009 г., с която още тогава преподавателите  противници на идеята са запознали  Академическия съвет и тогавашния ректор проф. Пламен  Легкоступ.

Днес обаче Академическият съвет единодушно излезе със становище, че отменя решението от 2009 г. за присъждане на почетното звание с мотив, че е незаконосъобразно.

А ето и декларацията от 2009 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

На свое заседание, проведено на 26. 01. 2009 г., Академическият съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е взел решение за удостояване на премиера на Руската федерация г-н Владимир Путин с почетното звание „доктор хонорис кауза” на нашия

Университет.

Ние заявяваме, че това решение не е съобразено с мнението на цялата академична общност, и категорично се разграничаваме от него, защото:

  1. Тази кандидатура противоречи на чл. 80, ал. 8 от Правилника за устройството, дейността, управлението и финансирането на ВТУ: „званието Доктор хонорис кауза се присъжда за изключителни постижения в хуманитарните, природо-математическите науки и изкуствата”.
  2. Кандидатурата не е обсъждана от академичната общност. Въпреки че не противоречи на регламентираната процедура за номиниране, смятаме, че академичният плурализъм изисква спазването на демократичната традиция, предполагаща номинация от страна на катедра, обсъждане и съгласуване в съответния Факултетски съвет и едва след това решение на Академическия съвет.
  3. Погазена е академичната автономия – решението е взето под външен натиск от страна на „Българо-руски юридически клуб”, организация без каквато и да е академична легитимация.
  4. Мотивът за връзката на Владимир Путин с Търновската конституция е чисто политически. В такъв случай е редно фигурите от неговия ранг – президентът и министър-председателят – да вземат съответно политическо решение и да го наградят.

С настоящата декларация ние не търсим конфронтация и разделение на академичната общност. Загрижени за съдбата на нашата Алма Матер, за нашето университетско настояще и бъдеще, за нашата роля като изследователска и научнообразователна институция, призоваваме АС да преразгледа и отмени това решение.

3.ІІ.2009 г.

В. Търново

Проф. Константин Денев Доц. д-р Димитър Димитров

Доц. д-р Иван Лазаров Доц. д-р Мария Илиева

Доц. д-р Кирил Кабакчиев Гл. ас. д-р Димитър Михайлов

Доц. д-р Пламен Павлов

Доц. д-р Светлозар Влайков

Доц. д-р Иван Станков

Доц. д-р Атанас Дерменджиев

Доц. д-р Милко Палангурски

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *