ноември 27, 2022

130 автори от пет поколения и една голяма любов към Велико Търново представя изложба в Художествената галерия

Почитатели на изкуството от всички възрасти вчера изпълниха залите в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново.  Експозицията „Завръщане към Велико Търново“ беше акцент в празничната програма на 22 март.  На откриването на изложбата присъстваха кметът Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов,  заместник-кметът Нейко Генчев, представители на институции, творци, жители и гости на града.

За първи път в ХГ „Борис Денев” имаме възможността да представим на едно място пет поколения творци. Не само хора, които са били родени по тези ширини, а и хора, които в даден момент от своя живот са припознали града като свой Дом. Във времето всеки един от тези творци е оставил своята следа в развитието на великотърновската изобразителна школа. Необходимо е да се отбележи, че представените автори и съответните творби са част от богатия фонд на ХГ „Борис Денев”, каза директорът на Художествената галерия Мартин Митев.

130 автори със 130 творби, обвързани с живописта, графиката, скулптурата, плаката и карикатурата са представени в изложбата.

„Завръщане към Велико Търново” е тема, която може да се възприеме от всеки по различен начин. За някои изложбата е завръщане към пейзажите, към онова толкова далечно историческо минало. Изложбата обаче преди всичко е завръщане към творците, към онези, които са градили основите на изобразително изкуство по тези територии и към тези, които все още продължават да ги опазват и развиват. В изложбата може да се види едно голямо многообразие от автори, от периоди, от известни и от не толкова познати като имена артисти, посочи Митев.

Експозицията започва с творци като Арно Новак и неговата творба „Портрет на Панайот Белчев”, рисувана през далечната 1908-ма година. Важно място в експозицията ще заеме и възпитаникът на Флорентинската академия – Димитър Багрилов. Представени са още живописецът – патрон на Художестветата галерия Борис Денев, майсторът на експресивния пейзаж Рафаел Михайлов; имена с основополагаща роля за факултета по Изобразително изкуство – Асен Момчев и Васил Стоилов, както и съвременните имена, които са го опазвали през годините като Иван Бочев, Антоанета Анчева и Борис Желев.  Показани са творби на личности с ръководни позиции в сферата на изкуството и образованието – Ганчо Карабаджаков и Пламен Легкоступ. Важно място заемат и първите имена, градили името на галерията през годините – Георги Костов и Нестор Иванов. Живописта, графиката, скулптурата, плаката и карикатурата представят учредителите на Търновската група на художниците – Димитър Бонев и Йордан Попов, както и някои нейни председатели през годините като Иван Узунов, Милен Джановски и Мариета Конова.

Посетителите могат да видят личности от Факултета по изобразително изкуство – Любен Белмустаков, Александър Терзиев, Никола Хаджитанев и Спиридон Борисов, както и по-съвременни поколения творци, представени от имената Красимир Русев, Николина Джановска, Мартина Караиванова и Деница Янева.

Много са и онези творци, които са станали неизменна част от творческия живот на Велико Търново – Тодор Тодоров, Христо Цацинов и десетки други.

В експозицията присъства и скулптурната група в града – автори, покрай чиито творби минаваме всеки ден в забързаното ни ежедневие. Творби, пред които отдаваме почит и прекланяме глава всяка година. Такива скулптори са Ненко Маров, Панайот Димитров, Костадин Денев, Георги Минчев, Венко Тонков и редица други.

В своето естество изложбата цели да отдаде своята признателност към художниците, които са творили и все още творят на територията на Велико Търново. 130 автори ще представят търновската изобразителна школа съобразно фонда на ХГ „Борис Денев”. Изложбата е своеобразен реверанс и към мнозина автори, които са с особено значение за града, но не са представени в постоянната експозиция на галерията, допълни Мартин Митев.

„Завръщане към Велико Търново” е първото от четирите важни събития за тази година, с които ХГ „Борис Денев” цели и да популяризира своя фонд и наследство. Културна проява от такава величина ще представи един по-задълбочен поглед във времето, поглед който обогатява, уплътнява, материализира званието, дадено на нашия град, а именно званието – „Историческа и духовна столица на България”, каза още директорът на Галерията.

„Изключително съм радостен, че това място започва да става притегателен център за хората  на изкуствата. Надсловът на изложбата не е случаен. Надявам се, че всички имена от изложбата, които видяхме,  могат да се мултиплицират в още такива събития. Велико Търново може да даде много не само на търновци, особено творците,  но и на цяла България, което се вижда и от това прекрасното събитие на празника на града ни. Нека да възпитаваме децата си в дух на обич към културата, образованието, да познават известните творци и великите българи, да се занимават с изкуства и да са горди великотърновци и българи. Защото родолюбието е било важно за всички нас още от детството ни“, каза в приветствието си кметът инж. Даниел Панов.

сн. „Болярски новини“ и ХГ „Борис Денев“

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *