Социалисти и антифашисти почетоха 78-та годишнина от Балванската битка

0

 

Хора от три поколения поднесоха венци и цветя пред паметника

Социалисти и антифашисти от областите Велико Търново и Габрово за пореден път почетоха героите от Балванската битка. Пред паметника пристигнаха хора от няколко поколения, за да се поклонят пред паметта на убитите преди 78 години партизани.

Начало на честването дадоха млади социалисти, които застанаха пред огромния монумент с портретите на убити в битката партизани. А в ръцете на председателя на общинската структура на БСП във Велико Търново Михаил Михалев имаше непоказвана до момента снимка на майката-героиня баба Съба Енева. Тя губи и четирите си деца в борбата против фашизма, две от които в Балванската битка.

Областният председател на левицата във Велико Търново Мариана Бояджиева определи героизма на участниците в Балванската битка като история на саможертва и висши идеали.

„Наш дълг е не само да пазим спомена, а да отстояваме истината, че без жертвоготовността на партизаните, без участниците в антифашистката борба, историята на следвоенна България нямаше да бъде такава, каквато я познаваме. Героите, които почитаме днес, бяха млади хора, готови да се посветят на борбата за справедливост“, каза Мариана Бояджиева.

Председателят на БАС в Горна Оряховица Павлинка Николова прочете стихотворение на починалата преди няколко месеца ветеранка Недялка Костова. Стиховете, посветени на Балванската битка, трогнаха присъстващите, а кметът на селото Недьо Георгиев призова всички да пазят българската история.

Специален гост на честването беше председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий. В емоционална реч той посочи имената на всички убити в битката партизани, които по думите му са записани със златни букви в историята на света. Той подчерта, че задачата на БСП и БАС е към завръщане на идеалите, които нямат историческа давност.

„По цял ден слушаме да се леят престорени сълзи за жертвите на народния съд, а най-злобните кариеристи от близкото минало днес се опитват да минат за дисиденти и да се пишат в редиците на най-яростните антикомунисти. Тази подмяна става вече нетърпима и нашето присъствие тук е знак, че няма да забравим тези, които жертваха живота си в името на светлото бъдеще на България. Торнадото на възраждащия се фашизъм започна още, когато един след друг бяха махнати паметниците на антифашистката съпротива“, каза в словото си Евгений Белий.

С едноминутно мълчание бяха почетени героите от Балванската битка, а паметникът беше отрупан с венци и цветя в знак на признателност. Програмата продължи с изпълнения на певческата група от читалището в Балван и певческа група „Пролет“ към читалище „Светлина“ – Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *