Жилища се продават за часове във Велико Търново. Паниката и инфлацията подлудиха пазара на имоти

0

Инфлацията, която се катери стремглаво нагоре, както и паниката на хората, че парите се обезценяват, доведоха до полудяване на пазара на имоти във Велико Търново и региона. Всеки приличен имот, който се извади на тезгяха, се продава буквално за часове. Причината е, че предлагане почти няма, а търсенето е огромно, коментира Калоян Ганев, собственик на агенция „Сенчъри Хоумс“ в старата столица.

В момента във Велико Търново е почти невъзможно да бъде намерен двустаен апартамент или гарсониера в прилично състояние и на добри пари. Над 60-65 000 са цените на този тип жилища, като се изключат панелките по кварталите или имоти в лошо състояние, които струват около 40-45 000 евро.

Над 80-90 000 евро са апартаментите с две спални, а ако са в добро състояние и обзаведени минават 100 000 евро.

Още от началото на пандемията и до сега продължава търсенето на къщи по селата. В близките до 10-15 км. села около Велико Търново обаче имоти за продан почти няма, или ако има, са на космически цени.

Всички, които имат някакви спестени пари, искат да купуват имоти, а тези, които имат нещо за продан, го задържат, защото виждат покачването на цените и чакат удобен момент да спечелят, или просто няма какво да правят после парите от продажбите, които се обезценяват, коментира брокерът.

Той отказва да прави каквито и да е прогнози за пазара на имоти, защото по думите му, в това, което се случва през последните години в страната и в света, няма никаква логика. Тъкмо взехме да се отърсваме от пандемията, дойде войната, казва Калоян Ганев. Той не е оптимист, че икономиката ни ще се стабилизира дори при прекратяване на военни действия в Украйна, защото това едва ли ще доведе до спад в цените на горивата и ресурсите. Ганев споделя мнението на доста анализатори, които вещаят масово обедняване на хората в България и фалити на много фирми.

Бърза справка на „Болярски новини“ в платформата imot.bg, в която се публикуват обяви от различни търновски агенции, показа, че много от обявите са изтекли, други стоят, но при запитване се оказва, че собствениците са се отказали да продават. Не са малко и случаите на обяви за апартаменти, които нямат Акт 16.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *