След осем часова сесия Велико Търново има бюджет за 2022 г. в размер на почти 130 млн. лв.

 

 

С 23 гласа „за“, 3 „против“ и 9 „въздържали се“ и след разгорещени дебати по време на сесията на местния парламент, Велико Търново има бюджет за годината в размер на почти 130 млн. лв. По думите на кмета инж. Даниел Панов цифрите не са рекордни, въпреки 18%-то увеличение спрямо миналата година, тъй като инфлацията и цените гонят рекордни стойности. Бюджетът обаче е реалистичен и ума достатъчно резерви, в случай на влошаване на социално-икономическата обстановка.

Както „Болярски новини“ първи съобщи тазгодишната Инвестиционна програма е в размер на 50 млн. лв., а за малките населени места по фонд „Местни инициативи“ отново са планирани 500 000 лв. В друга точка пък съветниците одобриха над 600 000 лв. за ремонти във всички населени места на общината.

Най-много изказвания имаше от страна на критиците на така предложения бюджет. Нещо повече – тази година съветниците, които не го подкрепиха, се оказаха повече спрямо предишните години от мандата. По думите на Елена Чамуркова от „Демократична България“ бюджетът дава по малко за всичко, но в него няма ярко изразен приоритет. Тя изложи шест точки от почти всички сфери на бюджета, като критикува парите за спорт, за културния календар и за уличното осветление, където за 5 години ще се похарчат 3 млн. лв., половината от които за експлоатационна поддръжка на лампите, без да е ясно какво точно означала това. Димитър Чолаков допълни, че в бюджета няма визия за развитието на историческата и духовна столица за годините напред, а колегата му от БСП Красин Каракоцев подчерта, че пари има, но те не се разходват правилно. И даде за пример как общината е загубила половин милион в обжалвания по европейски проекти. А Михаил Михалев заяви, че отсега може да познае кои фирми ще изпълнят поредните апетитни обществени поръчки за ремонти и съответно какво ще е качеството на тези ремонти…

На всички въпроси обстоятелствено отговори новият зам.-кмет по културата и хуманитарните въпроси Нейко Генчев и също обвини държавата в недалновидно управление.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *