Христо Панев на 80! На многая лета!

0

Видният великотърновски художник готви юбилейна изложба „Пътят към храма“

“Смисълът на живота е в усъвършенстването на човешкия дух, а най-висшата проява на духа е изкуството, чрез него художникът в минути на вдъхновение се докосва до Бога” Тази мисъл обича повтаря често художникът Христо Панев – една от забележителните личности на Велико Търново, творец с неподражаем стил, бохем, сатирик, поет, вдъхновен певец, глава на творческо сплотено семейство.

Днес Христо Панев отбелязва своята 80-а годишнина, заобиколен с близките си и къпещ се в народната любов. Пожелавам си само здраве и да има мир по света, да спрат тези страшни неща, които ни заобикалят, сподели творецът пред „Болярски новини“. Дано да минат всички беди и да заживеем като нормални хора, защото животът е кратък, а изкуството е вечно, казва още Христо Панев. Той не крие радостта си, че през годините  е успял да създаде свое достойно име с творчеството си. Посадил съм много дървета и те дават плод, споделя художникът. Празникът му ще продължи няколко дена, защото освен със семейството и близките си, той очаква хора от цялата страна до края на седмицата.

На 7 октомври е запланувана и юбилейната му изложба „Пътят към храма“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Христо Панев е един от най-големите и утвърдени художници в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства.

Живописта му се характеризира с експресионизъм, богата цветова гама, жанрово и тематично разнообразие. Тя е повлияна от българската икона и най- вече от българската фрескова живопис. Характерни за него са циклите: Фрески, Митологични сцени, Библейски сюжети, Житейски теми: любов, майчинство, музика. Една от любимите му теми, която разработва многократно е “Дон Кихот”, серията картини вдъхновени от българската народна песен, както и спомените от неговото детство. Обича сложната композиция и умело борави с характерните средства на съвременната световна живопис.

Графичните рисунки са характерни с изчистена линия и са близки до поетичното слово. Монументалните му работи са в техника – сграфито и сухо фреско, като сграфитата изпълнени от него и неговия брат Панчо Панев, граничат по брой с рекордите на Гинес.

Академик Христо Панев е един вечно търсещ, неспокоен дух в съвременното българско изкуство.

Роден е през 1942 г. в село Крепост, Хасковска област. 1969 г. – завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – графика. 1976 г. – става член на СБХ. Има десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Почетен гражданин е на Димитровград. Носител е на наградата на Велико Търново за 2006 г.

От 2011 г. е действителен член на Международната академия за изкуство към UNESCO “Нова ера”. Носител е на много български и международни награди. През 2019 г.  е удостоен с орден “Кирил и Методий” – първа степен от Президента на Република България Румен Радев за високи постижения в областта на културата и изкуството.

Негови творби се намират в НХГ, Софийска градска галерия, в почти всички окръжни галерии в страната и много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др.

Христо Панев живее със семейството си във Велико Търново. Съпругата му Иваничка Панева също е художник живописец, известна с пейзажите си на Велико Търново. Синът му Габриел Панев също е художник, представител на съвременното модерно поколение български художници.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *