Митове, традиции и легенди оживяват в изложба на проф. Пламен Легкоступ

0

Ценители на изкуството от всички възрасти и от различни краища на страната се събраха снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново на откриването на изложбата „Митове, традиции, легенди“. Автор на творбите е известният художник и университетски преподавател проф. Пламен Легкоступ.

Експозицията включва 26 графики и литографии,  създадени от 2019 година до днес.

Проф. Легкоступ спази традицията от  1994 година насам да представя своите нови творби пред великотърновската публика на рождения си ден – 4 април.

Изложбата е първата, в която творецът представя само графики. 24 от тях са направени след връщането му от Китай преди три години – това са ситопечат и литографии. Освен тях той показва и творба от далечната 1983 година, когато завършвал ВТУ и е част от дипломната му работа, другата е от 1988 г.

Професорът благодари на Румен Райков и сина му Ясен, с чиято помощ са отпечатани литографиите.

Една от изненадите на изложбата беше лимитираното издание „Октоих или литографии Пламенови“. Албумът е в тираж от 25 комплекта по 8 графики – 4 цветни и 4 черно-бели отпечатъка, а изображенията са поставени в кожена папка със златен надпис. Снощи един от притежателите на албума си тръгна с подарък след томбола – четирицветната литография „Златният град“.

Проф. Легкоступ не изневерява и този път на любимите си символи – рибите, костенурките, които носят света, църквите и т.н. Във всяка творба има закодирани символи, те не могат да бъдат посочени директно от автора, защото се губи гъдела да бъдат открити, посочи творецът. Всеки вижда в творбата това, което иска да види.

Изкуството на черно-бялото е първата любов на автора, но това, което ни привлича в тази изложба, е цветът, каза при откриването на изложбата д-р Николина Джановска, преподавател във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. Боравенето с ярки, стимулиращи сетивата цветове, е типично за него. С радостта на дете той пренася тази енергия в своя вселена, със свои герои, свои теми и сюжети, обградени от дълбоките му познания за митология, легенди и цивилизации, каза още Джановска.

Образите и символите, детайлите,  закодираните знаци в неговите картини въздействат по особен начин, сякаш ни въвеждат в мистичен ритуал, който се превръща в празник и прави от компонентите на творбата чиста енергия, като тази на първичния взрив, отбеляза тя.

Заместник-кметът по културата Нейко Генчев поздрави художника и призна, че присъства на събитието преди всичко като негов приятел и почти роднина. Генчев предаде специалния автор на кмета Даниел Панов и заяви, че приносът на проф. Легкоступ в утвърждаването на Велико Търново като историческа и духовна столица е безценен. Творчеството на Пламен се храни от митовете, след това картините се превръщат в легенда и стават традиция, каза Генчев, перифразирайки мотото на изложбата.

Експозицията е отворена за посетители до 28 април.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *