Внучката на Тато идва в Дъскот за откриване на историческа колекция, посветена на фамилията Живкови

0

Внучката на бившия първи партиен и държавен ръководител на България Тодор Живков – Евгения Живкова, е потвърдила присъствието си на събитие в павликенското село Дъскот. Утре в сградата на кметството ще бъде открита Общоисторическата обществена колекция.

Местните хора още пазят спомена за времето, когато Живков се е подвизавал в Дъскот. Митове и пикантни подробности витаят около съжителството му в павликенското село с д-р Мара Малеева, с която сключват граждански брак в Павликени. Историята започнала през 1938 г., когато младата лекарка била разпределена като участъков доктор в Дъскот. Според разказите на очевидци  Тодор Живков дошъл да живее при нея, но нямал работа и тя го издържала.

В селото още са живи спомените за неговите изяви като театрал в местната самодейна трупа.  Малцина знаят още, че бъдещият лидер на Българската комунистическа партия е сключил църковен брак в църквата в Павликени. След като се венчали, младите живели още известно време в Дъскот и се преместили в Пазарджишко.

Според жители на Дъскот, по времето, когато живял в селото, Живков водел живот на съвсем обикновен човек, а д-р Малеева била много уважавана и обичана като медик.

Историческата сбирка в селото е подготвена от доктора по музеология Диана Митева, която е учител по професия и е съпруга на кмета на селото Петър Кънчев. Тя събира материали за Тодор Живков и д-р Мара Малеева от много време, още докато дядо й Васил Митев бил кмет на Дъскот и пазел в архивите снимки за фамилията Живкови. С материали помогнала и Евгения Живкова, към която Митева се обърнала за помощ.

Сред всички ценни експонати в колекцията,  ще бъде показана, е дървената показалка, която Живков е ползвал, когато е бил ръководител на театралния състав.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *