Откриха обновената Градска градина в Горна Оряховица, ремонтирана по проект за близо 1,5 млн. лева

0

 

На официална церемония бе открит обновената Градска градина в Горна Оряховица. Паркът бе реконструиран по проект „По-добра паркова среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран от Оперативна програма “Региони в растеж”. Общата му стойност е 1 473 685 лв. – безвъзмездна финансова помощ.
Обновеният парк бе осветен от отец Антоний. Лентата на реновираната Градска градина прерязаха кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, ръководителя на проекта инж. Гергана Тодорова и представител на фирмата изпълнител „Джамбо 33“ – Велико Търново.


Това е един от най-старите паркове в града. Когато подготвяхме Инвестиционната програма, за нас беше истинско предизвикателство да върнем една от емблемите на нашия град – Градската градина, на който са се наслаждавали поколения горнооряховчани. Затова и възстановихме емблематичните шадравани и запазихме дърветата, които през годините са красели този парк. Вярвам, че гражданите ще оценят усилията ни и ще успеем да го съхраним, такъв, какъвто е сега в момента на откриването, за да могат и поколенията след нас да му се наслаждават. Малко са градовете, които могат да се похвалят с толкова паркове, както Горна Оряховица, каза при откриването инж. Добромир Добрев. На церемонията присъства цялото ръководство на Общината, екипът на проекта, Мариян Минчев от Северен централен район – Русе, както и много граждани.
Парк „Градска градина” е разположен на площ от малко над 30 дка. От тях близо 22 дка са зелени площи, а алеите и детските площадки са малко над 8 дка.


С реализацията на проекта са обособени три зони, които определят начина на разпределение на парковото пространство:
зона за разходки и социални контакти с алейна мрежа; зона за тихи игри и занимания разположена в южната част на парка;
зона за активен отдих, заемаща северната, западната и югоизточната част на парка. Изградени са три детски площадки (с детски съоръжения за възраст от 0 до 3 год. и от 3 до 12 год.), площадка с фитнес уреди, игрище за тенис на корт и комбинирано игрище. Поставени са пейки и кошчета за отпадъци. Изградена е автоматизирана поливна система.

Новата растителност е от видове с изявени декоративни качества.
В парка е запазено местоположението на двата фонтана, които са осъвременени, а около тях са обособени места за отдих, тихи игри и занимания. Изградено е ново парково осветление, както и осветление за тенис игрището и комбинираното игрище. В парка има изградено и видеонаблюдение.
С реализацията на проекта е осигурена привлекателна, модерна, достъпна, безопасна и щадяща околната среда инфраструктура за развлечение и отдих на горнооряховчани и гостите на града .

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *