Преподаватели от В. Търново участват в международен форум, посветен на темата за Холокоста в училище

0
Двама учители от Профилираната езикова гимназия „ Проф. д-р Асен Златаров“ – Драгомир Дачев и Мариела Николова – участват в 4-дневна конференция във Варшава.
Установяване на връзки между учители от България, Сърбия, Полша, Италия и Румъния и обсъждане на успешни стратегии за преподаване на темите за Холокоста и социалната справедливост, е целта на форума. Негов организатор е американският Институт за изследване на Холокоста и права на човека Олга Ленгел (The Olga Lengyel Institute).
Срещата е съфинансирана по програма „Европа за гражданите“. Форумът в полската столица е част от програмата за ежегодни семинари по темата. Драгомир Дачев участва в тези обучения от 2015-та, а Мариела Николова от миналата година. Участниците в конференцията са се срещнали с Минск Мазовецки, оцеляла от Холокоста.
В програмата са включени още работилница в местна библиотека и исторически тур на еврейската памет, воден от ученици от местно училище.
„Обменяме опит по какъв начин да преподаваме темите за социалната справедливост. как да подхождаме, когато говорим за войната в Украйна, в т.ч. как да избегнем допълнителния стрес по темата по време на дискусиите с учениците, как да създадем у тях чувство на емпатия към хората търсещи убежище в чужбина“, казаха великотърновските учители.
Във форума участват още четирима български учители от София, Пловдив, Варна и Разлог.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *