Ути Бъчваров ще готви Гергьовски курбан на Събора на овцевъдите

0

Кулинарният спец Ути Бъчваров ще е гост в първия ден на десетото издание на Националния събор на овцевъдите в България. На 6 май край Петропавловския манастир той лично ще ръководи състезанието по майсторско обезкостяване на агнета, а след това ще сготви вкусен Гергьовски курбан по стара българска рецепта.

Надпреварата по обезкостяване ще е от 13,00 ч. и в нея може да се включи всеки желаещ, който умее да  разфасова месо. Единственото условие е всеки участник да ползва свой нож.

Ути лично ще следи скоростта и прецизността на участниците и ще раздаде специални награди на най-добрите  майстори в разфасоването.

Веднага след това кулинарният тв водещ ще вложи крехките агнешки мръвки в голям Гергьовски курбан. Еднотоновата курбан чорба ще ври в исполински меден казан. Ръчно кованият готварски съд с диаметър 2 м е направен по подобие на казана в магерницата на българския манастир „Св. Георги“ в атонската Света гора. Премиерата на казана бе през 2013 г. на второто издание на Събора на овцевъдите и сега, след множество гастроли в страна и чужбина, включително и в центъра на Париж , Ути ще готви в него за петстотин път.

В Гергьовския курбан кулинарният спец ще сложи месото от 5-6 агнета, над 100 връзки пресен магданоз и още толкова джоджен, по 100 кг лук и моркови, половин килограм черен пипер и чесън, колкото смогнат да обелят на място неговите баби-помощнички.

2000 порции от готовата чорба ще бъдат раздадени за здраве точно в 16,00 ч. на Гергьовден.

Съборът на овцевъдите, по традиция, ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Десетото  издание от 6 до 8 май 2022 г. ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. На поляните край Петропавловския манастир до гр. Лясковец ще има изложение на животни /овце, кози, кучета и коне/ селскостопанска техника, оборудване и фуражи, фермерски състезания, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, био пазар, фолклор от цяла България, етно възстановки, изложение на занаяти и още много атракции за цялото семейство.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *