Евгения Живкова дойде за откриването на общоисторическа обществена колекция в с. Дъскот

0

 

 

Общоисторическа обществена колекция беше открита в с. Дъскот. Сбирката показва автентичен лекарски кабинет от 30-те години на ХХ век, както и лични вещи, документи и снимки, свързани с приноса на Тодор Живков и съпругата му д-р Мара Малеева за развитието на културния живот в селото.

За откриването специален гост беше Евгения Живкова, която заедно с музеолога Диана Митева и кмета на община Павликени преряза лентата на новата експозиция. Сред гостите на откриването бяха още почетният гражданин на Павликени Весела Лечева, председателят на Общински съвет – Павликени Христо Кавалски, областният председател на БСП Мариана Бояджиева, археологът Мирко Робов, който представи тъкано пано с лика на Людмила Живкова, директори на музеи, общественици и др.

„Аз се радвам, че има млади, амбициозни и вълнуващи се хора, които да се докоснат до архивите, до документите, до старите предмети и така да направят нас съпричастни да разгледаме един разказ от миналото. Благодаря на г-жа Митева за нейния ентусиазъм, за нейната упоритост, за нейния труд в създаването и регистрирането на колекцията“, каза инж. Манолов. Той посочи, че периодът от 30-те години на миналия век в историята на Павликени е по-непознат за широката общественост и новата колекция ще запълни тази празнота.

„Искам да благодаря на Диана Митева за създаването на тази колекция, за нейното отношение към моето семейство и към паметта на България. Днес имаме възможността да открием тази експозиция, която ще остане за бъдещето“, обърна се Евгения Живкова към домакините. Тя разказа и спомени за своите предци. „От дядо си знам, че баба ми е помагала не само на всички жители на Дъскот, но и на хора от околностите, и всички са я обичали. Тя беше изключително принципна жена и много обичаше да помага. Имала е свои практики и методи на лечение, а на децата давала образователни съвети и лекции“, каза внучката на семейство Живкови.

Общоисторическата обществена колекция е създадена на 28.04.2019 г. Тя е разположена в две помещения от сградата на Здравната служба в селището. Едното е превърнато в единствения по рода си официално регистриран във Великотърновска област лекарски музеен кабинет с материали от 30-те години на миналия век. Част от експонатите в него са от преустановилия дейността си през 1990 г. музей „Д-р Мара Малеева”. В залата с лекарския кабинет е показана кушетка, както и шкаф с инструменти – запазени оригинални мебели, които д-р Малеева е ползвала в практиката си. В наличност са и колбички, спринцовки и други медицински пособия. Атрактивен е и старинен апарат за кръвно налягане.

Във второто помещение са изложени лични вещи, документи и снимки, свързани с приноса на семейство Живкови за развитието на културния живот в село Дъскот. Ценен експонат е дървената показалка, която Тодор Живков е ползвал, когато е бил ръководител на театралния състав.

Сред архивните материали има и емблематични снимки за развитието на Дъскот. На кадрите са запечатани моменти от откриването от Тодор Живков на радиозавода в селото. Запазен е указът на Държавния съвет на Народна Република България от 15 май 1979 г., когато Тато е идвал по случай 100 г. от създаването на училището в Дъскот. Сред реликвите е показано и брачното свидетелство на Тодор Живков и Мара Малеева.

Стотици жители на с.Дъскот и гости се наредиха на опашка, за да влязат и да разгледат експозицията в деня на откриването им. Диана Митева беше техен водач и подробно обясняваше за  показаните предмети.

Експозицията се помещава в две стаи в Здравната служба в центъра на с. Дъскот. Сбирката е отворена за посещения всеки работен ден или с предварителна заявка в събота и неделя. Входът е безплатен.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *