февруари 23, 2024

Данаил Попзафиров стана абсолютен държавен шампион до 12 години по шахмат

0
Ученикът от СУ “ Емилиян Станев“във Велико Търново и състезател на клуб Елит София, Данаил Попзафиров стана абсолютен държавен шампион до 12 години в трите дисциплини – стандартен, ускорен шах и блиц!
От 1 до 9 април в Асеновград се проведоха републиканските първенства от 12 до 20 години. Младата надежда на българския шахмат, Данаил Попзафиров спечели  и трите титли еднолично в своята възрастова група, въпреки сериозната конкуренция.
В първенството по стандартен шах Дани постигна 7,5 точки от 9 кръга. На ускорен шах спечели 6 точки от 7 кръга, а на блица беше най-убедителен- 7 от 7 възможни точки! Броят на участниците в отделните състезания варираше от 28 до 36, като присъстваха всички най-изявени деца в страната.
През 2019 г. Досега Попзафиров беше отново  трикратен държавен шампион до 10 години. Има общо 10 купи и медали от държавни първенства досега.
 Миналата година пропусна държавните първенства сред децата и се състезаваше само на турнири с по-възрастни. През 2021 стана вицешампион на Европейското първенство за ученици до 10 години.
„Макар, че е година по-малък, Дани доминира при 12- годишните. Има изключителни качества, борбен е и се занимава професионално от 5-годишен. В момента се подготвя във Велико Търново при мс Николай Йорданов, а на първенствата му помагах и аз за конкретните противници“, споделя Светла Йорданова, треньор в шах клуб „Етър“ и шампион на България. По думите й, като всяко дете Дани прави и грешки,  но е много самокритичен, бързо се възстановява и гледа напред.
„С деца му е малко скучно да играе, предпочита по-сериозни съперници. Има огромен потенциал и работоспобност, както и желание да се усъвършенства. В малкото свободно време от състезанията в Асеновград, Дани си подготвя домашните за училище, тъй като държи да е добър ученик. В момента е пети клас и много харесва новото си училище“, разказа още Светла Йорданова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *