Първите българи, избрали срочната военна служба в доброволния резерв, получиха своите удостоверения в НВУ

0
Удостоверения за завършена специална военна подготовка получиха резервистите, които се подготвят в Националния военен университет „Васил Левски“. Началникът на център „Професионално и продължаващо обучение“ във Военния университет подполковник Стефан Маринов връчи удостоверенията на първите български граждани, които са избрали срочната военна служба в доброволния резерв.
Тяхното обучение започна на 10 януари с начална военна подготовка. Вторият етап за тях беше специална военна подготовка за придобиване на квалификация „автоматчик“ за факултет „Общовойскови“ и квалификация „номер от разчет“ за факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка.
След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *