Туристическият потенциал на монумента Бузлуджа ще бъде представен на Международното изложение „Културен туризъм“

0

Бъдещето на монумента Бузлуджа, неговото съхранение вместо разрушение и туристическия потенциал на паметника ще бъдат представени на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.

Паметникът Бузлуджа е една от най-емблематичните и значими сгради на следвоенния модернизъм в България и в Европа. Построен е през 1981 г. и изоставен през 90-те, тъй като представлява предишния социалистически период.

Младият български архитект Дора Иванова, развълнувана от тази уникална сграда превръща в своя мисия запазването й като място за изкуство, образование, събития и туризъм. Тя основава Фондация „Проект Бузлуджа“ през 2015 г. с основна цел да запази сградата възможно най-автентична, но да спре разрушителните процеси, да я консолидира и обезопаси, така че да бъде отворена за посетители (което сега е строго забранено).

„Вярваме, че е важно да опазим паметника Бузлуджа, не само защото е шедьовър на архитектурата, строителството и изкуството, но и защото трябва да помним миналото си, особено ако е травматично или трудно. Паметникът Бузлуджа е построен, за да бъде символ на комунизма. След края на режима той става символ на прехода към демокрация, ограбен и изоставен, както много други сгради, които са част от нехаресваното наследство на 20 век. Днес той е символ на конфликт между хората с различни гледни точки към миналото. Нашата цел за бъдещето е да запазим сградата като място на диалог, толерантност и образование, който може да служи за пример за хилядите други забравени паметници и обекти“ – споделя своята кауза архитект Дора Иванова.

Огромно международно признание за Бузлуджа идва от световния доклад на ICOMOS International – „Наследство в риск“ за периода 2016-2019 година. Измежду всички застрашени обекти в цял свят, за корицата на изданието е избран именно паметникът Бузлуджа. През 2020 г. стартира първата консервационна работа на място с проекта „Аварийна стабилизация на мозайки“ в паметника Бузлуджа, подкрепен от фондация „Гети“.

Във връзка с проекта за опазване и управление на монумента „Бузлуджа“ експерти от ICTC (Международния съвет по културен туризъм), ИКОМОС Германия и „КулТур“ ООД проведоха съвместно теренно изследване за потенциала на монумента и архитектурното наследство след ВСВ в контекста на стратегията за развитие на културен туризъм. Резултатите са в две посоки: експертно-стратегически в плана за консервация и мениджмънт на паметника, както и културно-практически, които включват и първия по рода си професионален туристически продукт на монумента „Бузлуджа“, който стартира от 2021 г.

Участник в проекта на фондация „Проект Бузлуджа“, член на ICTC и експерт по архитектурно наследство е и Радослав Илиев от „КулТур“, ще представи по време на МТИ „Културен туризъм“ резултатите на проекта, перспективите за развитие, както и потенциала на този тип наследство в сегмента на културния туризъм.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *