Алпинист изправи наклонения кръст на катедралния храм във Велико Търново

0

Алпинист изправи килнатия кръст на катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново. Това се случи в навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово. За пореден път смелата мисия изпълни художникът и алпинист Милен Джановски, който преди години върна на мястото й реставрираната и позлатена корона на паметника „Майка България“.

Кръстът се беше наклонил от атмосферните условия, катедралата е на място, в което се образува силно течение и понякога при буря ураганни ветрове, обясни Великотърновският митрополит Григорий. Операцията никак не е лесна заради голямата височина на покрива, както и на самия кръст, който е колкото човешки ръст.   Затова от митрополията са се обърнали към опитния специалист.

За съжаление, продължаваме от години да настояваме пред Министерството на културата и Националния институт за недвижимо и културно наследство да обявят храма за обект от национално значение, такова е и искането ни за църквата „Свети Никола“, но това не се случва. С вързани ръце сме от този неясен статут, но не срещаме разбиране от държавата, каза още Дядо Григорий.

снимки: Радомир Данков

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *