Клон на Тракийско сдружение ще бъде основан в Павликени

0

Клон на Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените” и „По обратния път на дедите ни” ще бъде основан в Павликени. Тази тема обсъждаха членове на националното сдружение, които се събраха на среща в заседателната зала на Общински съвет – Павликени по покана на председателя Христо Кавалски.

Потомците на тракийски бежанци от с. Търново, Узункюприйско, Одринска Тракия живеещи в град Павликени се събраха и разговаряха със синовна обич и преклонение към дедите си. Срещата беше делова, но и вълнуваща, с много топлина и заряд, и с много предложения. Присъстващите говориха за паметта, за добрите намерения и си дадоха обещания за по-доброто настояще и по-оптимистичното бъдеще. Те решиха да започнат процедурата за юридическо учредяване на местен клон на сдружението.

За историята и съдбата на тракийските бежанци от с. Търново и за всичките потомци на тракийски бежанци, живеещи днес в общината разказа с подробности историкът Нели Цонева. Тя посочи, че бежанците в Павликени след Освободителната Руско-турска война 1877-78 г. са предимно от българските села в Тракия. Те стават част от демографската характеристика на Павликени още в първите свободни години, но основната маса бежанци се преселват след националната катастрофа през 1913 г., а голяма част от тях са от с. Търново от одринския санджак. Във фонда на Исторически музей – Павликени са съхранени спомените на неколцина преселници, както и на техните наследници.

„Нашите предци преди един век са посрещнали всички с отворени обятия и България е станала сигурен дом за всеки, потърсил защита от войната. Впечатляваме се от силата и непреклонния дух на бежанците, които са и наши деди; пред техния стоицизъм, пред тяхната гордост и достойнство, въпреки ужасите от 1913 г., въпреки дългия път по който са вървяли, намериха сигурен дом при нас. И днес трябва да сме признателни, че организации като Вашата се опитват да пазят историята и да разказват за своето минало“, обърна се към потомците кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Христо Кавалски обеща да помогне с юридически разяснения за процедурата по учредяване на клон, както и да съдейства за регистрацията му.

Радостта си от проведената среща не скри и националният председател на сдружението Божана Богданова. Тя благодари на председателя на ОбС, на кмета инж. Манолов и на Нели Цонева за помощта при организирането на срещата. „Заедно всичките бяха, тъй както някога и те, нашите деди, тракийските бежанци, и в добро и в зло, заедно вървяха. А срещата беше още едно начало за потомците на тракийски бежанци от общината. Поздравления за всички ви“, написа Богданова.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *