Правосъдният министър Надежда Йорданова: „Въпросът за главния прокурор е както институционален, така и личностен“

0

Въпросът за главния прокурор е както институционален, така и личностен и затова трябва отговорно да се подхожда към него. Това заяви във Велико Търново Надежда Йорданова, министър на правосъдието на Република България. Поводът за посещението й е публична лекция във Великотърновския университет на тема „Гласът на България в Европа. Актуални елементи от сътрудничеството с Европейския съюз и Съвета на Европа в областта на правосъдието“

След закриването на Специализирания съд и прокуратура, предстоят още предизвикателства пред съдебната система, каза пред журналисти Йорданова.

Вчера Парламентът прие на второ четене измененията в Закона за съдебната власт, с което е факт закриването на Специализираните съд и прокуратура. Днес се очаква да бъдат обявени за обществено обсъждане измеренията в Закона за съдебната власт, които дават по-голяма организационна самостоятелност на европейските делегирани прокурори в България. Очаквам обществото и професионалните среди да дадат становища  по този въпрос, посочи министър Йорданова.

Работи се по измененията  в Закона за съдебната власт в  няколко посоки – конкурсите в кариерното израстване на магистратите, атестатите, забраната за командироване и др. Започната е подготовката на законопроекта за изпълнението на решението по делото „Колеви срещу България“, обсъждат се няколко групи въпроси, свързани с механизма за ефективно разследване и търсене на отговорност от главния прокурор, както и решения за по-бързо досъдебно производство. На финала е подготовката на законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон в частта „Несъстоятелност“. Миналата седмица приключи работата по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие, следващата седмица предстои коалиционен съвет по този въпрос, каза още Йорданова. По думите й се работи активно по всички елементи, които са  в коалиционното споразумение  в частта правосъдие.

На 4 май Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да се произнесе относно допустимостта на предложението на проф. Янаки Стоилов от юли м.г. за предсрочно освобождаване на главния прокурор, като основанията ще се разглеждат по същество .

Очаквам задълбочен дебат, който да покаже пред обществото какви са стандартите според ВСС ,на които трябва да отговаря главният прокурор и дали настоящият ги покрива, допълни министър Надежда Йорданова.

Следващите седмици често ще припомням какво казва Конституционният съд – че конституционният законодател е съсредоточил и персонизирал  в личността на главния прокурор крайната отговорност за законосъобразността на работата на всички прокурори да прилагат своите правомощия., каза още министърът на правосъдието.

снимка: Правосъдният министър Надежда Йорданова беше посрещната във ВТУ от ректора проф. Христо Бонджолов

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *