Цветница е! Стотици великотърновци молят за здраве в църквите и манастирите

0

Стотици великотърновци и гости на града изпълниха храмовете в старата столица и в региона на Цветница. Днес православната църква отбелязва големия празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Връбница.

От ранна утрин миряните заприиждаха и в църквата „Свети Николай“ в квартал „Варуша“, за да се помолят за здраве и да отнесат в домовете си от осветените върбови клонки. След прекрасните песнопения на църковния хор, отец Славчо благослови вярващите  и имениците, и разказа как ще протече цялата празнична програма до Възкресение Христово.

Църквата „Свети Николай“ е емблематична за Велико Търново и е построена през 1834 г. Осветена е  на Никулден през 1836 г. Към църквата работи неделно училище, подготвена е и уникална за страната колекция от икони, рисувани от деца.

В момента църквата е в лошо състояние и има нужда от спешно извършване на основен ремонт. През 2019-а година е изготвена количествено-стойностна сметка за дейностите. Тогава са били необходими 2,8 млн. лева, общината е издала нужното разрешение за строеж. Към днешна дата обаче е нужна актуализация на финансирането. Църковното настоятелство търси съдействието на всички нива, за да бъде извършен ремонт на храма.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *