Историите на повече от 50 бележити жени, родени в България или посветени на страната ни, събра в книга Катя Зографова

0
На 18 април 2022 г. в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ гостува Катя Зографова с „Бележити жени на/за България“. Авторката бе представена от проф. д-р Димитър Михайлов – преподавател по „Българска литература“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Книгата е подобрено и допълнено издание на „Многилоката българка. Забележителни жени от Възраждането до наши дни“, обогатено е с 4 века и с повече от 50 героини. Книгата може да се разглежда като енциклопедичен справочник на видни и позабравени фигури на България, но едновременно изучава личните истории на всяка една от тях. В изданието са включени фигури и на „чужденки“, работили, а някои и загинали, за България: лейди Странгфорд, Юлия Вревска, Олга Скобелева, Анна дьо Грено и др.
Открояват се имената на Кера Тамра – символ на саможертвения подвиг на българката, войводкинята Румена, светицата Злата Мъгленска, Екатерина Каравелова, д-р Тота Венкова – първата дипломирана лекарка, „коронования ангел“ на България царица Елеонора, Дора Габе, Елисавета Багряна, Невена Коканова, Леда Милева и още имена на забележителни личности ще бъдат открити между страниците на „Бележити жени на/за България“.
„Тази книга е поклон пред силата и самобитността на женската красота, физическата хубост, тихия стоицизъм в тежките съдбини на върволицата именити, но и безименни жени, обитавали земята ни.“ казва авторката Катя Зографова.
Събитието е част от културната програма на литературния форум „Фоайе на книгата с автограф“.
текст и снимки: Народна регионална библиотека „П.Р. Славейков“ 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *