февруари 23, 2024

Облеклото на българката през годините показват в изложба, открита в Свищов

0

В къща музей „Алеко Константинов“ – град Свищов бе открита изложба „Дарени предмети, споделени истории“. Събитието бе организирано от Исторически музей – Свищов и СУ „Цветан Радославов“ по повод 40 години от откриването на училището. Изложените, дарени във времето предмети са от фонда на Музея и представят богатата колекция от текстил и дамски дрехи на българката през годините. По-специално мястото в експозицията е отредено на ролята на престилката в женското традиционно облекло, а експонатите са от гр. Карнобат, с. Новачене (Никополско), с. Петокладенци, с. Алеково, с. Кривина, с. Киряево (Видинско), гр. Трън, гр. Свищов.

„Изложбата има за цел да представи и важността на наследството… То ни дава неподозирана сила, обогатява ни и ни позволява да се докоснем до времена, често непознати за нас. Наследството ни помага да оформим нашата идентичност, учи ни да ценим историята.“, подчертаха при откриването на изложбата представителите на музея.

 

По време на първия изложбен ден посетителите имаха възможност да се насадят на ревю на старо градско облекло и народни носии от фонда на Исторически музей, в което специално участие взеха ученици и учители от СУ „Цветан Радославов“.

Изложбата може да бъде разгледана до 30.05.2022 г.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *