С импровизирани огради и нравоучителни табели великотърновци бранят градинките си между блоковете

0

„Преди да откраднеш, помисли! Стореното ще ти се върне многократно и няма да знаеш откъде ти е дошло! Окото гледа!“. Този надпис с почти библейско звучене е поставен в една от междублоковите градинки във Велико Търново. Явно целта му е да спре тези, които искат да късат цветя от мястото.

Градинката с предупредителната табела в района на нова болница, в която през лятото растат разкошни рози.

С импровизирани огради, тел  и дори стари тараби, великотърновци се опитват да опазят цветните дворчета пред кооперациите и блоковете си. Поддържането на тези малки цветни оазиси обикновено е привилегия на един или двама от живущите в тях. Обичайна гледка е някой от най-работливите във входа с мотичка и ръкавици да се грижи за насажденията със сезонни цветя. Нерядко останалите им съседи ги гледат недоумяващо, защото това, което градинарите правят, е напълно безвъзмездно и доброволно. Пред някои от сградите дори има цели пъстри инсталации от стари гуми, които създават настроение и радост за преминаващите и обитателите на блоковете.

Старите гуми са се превърнали в красиви огромни саксии пред блок в кв. „Триъгълника“

Цветните градинки придават приветлив и уютен вид на междублоковите пространства и радват окото с пъстрите и добре оформени пространства. За съжаление, нерядко те са обект на вандалски прояви на хора от всички възрасти. Преди време от медицински център във Велико Търново бяха проследили на камерите на обекта си, как прилично изглеждаща възрастна жена старателно оскубва теменужките, които медиците и служителите бяха засадили в пространството пред центъра.

Художникът Сашо Филев от години поддържа градинката с арт инсталации пред блока си на ул. „Ален мак“, но също е страдал от недобросъвестни посегателства върху труда му.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *