С пъстра и емоционална програма откриха новия STEM център в ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново (СНИМКИ, ВИДЕО)

0

Директорът Владимир Николов: Ние сме училището на сбъднатите мечти!

С богата програма от песни, танци, много гости и искрени емоции днес беше открит новият STEM център по природни науки, изследвания и иновации в ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново.

Гости на тържеството бяха Наталия Михалевска, директор на Дирекция в Министерството на образованието, арх. Юрий Любомирски – автор на проекта, инж. Розалия Личева – началник на Регионално управление на образованието, заместник-кметът на Общината Нейко Генчев, Пенка Игнатова – директор на общинската Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, заместник областният управител доц. Соня Будева,  доц. Димитър  Симеонов – заместник ректор на ВТУ, Петко Недялков, заместник декан на Физическия факултет в СУ, бившите директорки на училището Надка Върбанова и Гинка Стефанова, родители, спомоществователи, приятели на училището и  други.

Основната цел на този тип центрове е да дава интегрирани знания в иновативна среда. Тези знания ще помагат на децата през целия си живот да се справят с предизвикателствата. Много рядко се случва такъв голям проект да бъде реализиран в основно училище, но ОУ „Бачо Киро“ заслужава това, каза в приветствието си  Наталия Михалевска.

Заместник-кметът Нейко Генчев благодари на учителите, реализирали проекта, за техния ентусиазъм и вдъхновение. Той подчерта, че Центърът  ще е място, в което учениците ще работят заедно, а това е важно за по-нататъшните отношения, които ще изграждат в обществото като личности. Понякога не е толкова важно какви са резултатите от обучението, а това човек да е упорит и да преследва целите си, каза още той.

STEM обучението насърчава децата да експериментират, да се учат от собствения си опит, за да постигнат резултати, вместо да разчитат на това, което пише в учебниците. Това подхранва любопитството на децата, правейки учебния процес забавен, а знанията – трайни, посочи заместник областният управител доц. Соня Будева, която призна, че е свързана с училището като родител в продължение на осем години.

Директорът Владимир Николов започна приветствието си с благодарност към бившите директорки Гинка Стефанова и Надка Върбанова, които са положили здравите основи на училището

Той призна че е най-щастливият директор, защото е свидетел как повече от 20 години с много упорит труд в ОУ „Бачо Киро“ се сбъдват мечти. Навремето само можехме да мечтаем за класна стая на открито, за модерна спортна база, за актова зала, за детска площадка, но всичко това вече е факт, каза той. Мечтаехме също да имаме много деца, които да научим как да сбъдват мечтите си. Мечтаехме за общност от подкрепящи родители. Днес, в навечерието на 50-ата годишнина на нашето училище мога да кажа: Ние сме сме училището на сбъднатите мечти!, емоционално завърши приветствието си Николов. Той благодари на всички спомоществователи и най-вече на екипа, реализирал проекта– г-жа Антоанета Димитрова, г-жа Руска Христова и г-жа Боряна Христов, и особено на Никифор Тодоров –  който е възпитаник на училището и се е върнал като преподавател в него. Като заместник- директор по административната и стопанска част той посветил цялото си време на изграждането на Центъра.

Благослов за здраве и успех на начинанието отслужи отец Зоран Мамучевски, който пожела на всички здраве и благоденствие по случай Великденските празници.

Тържеството по откриването на новата придобивка беше водено от артистичните Ралица и Никола в ролите на Алиса и Малкия принц. Гостите аплодираха талантливия певец Кристиян, който изпълни по невероятен начин песен на Орлин Горанов, както и възпитаници на училището от ансамбъл „Българче“, които извиха кръшно хоро, на което се хванаха всички.

Основно училище „Бачо Киро“ – гр. Велико Търново спечели финансиране по НП „Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН за изграждане на STEM центъра по природни науки, изследвания и иновации. Преустройството и оборудването на физическата среда са финансирани по програмата в размер на 266 767 лв., а училището има 10 % самоучастие при реализирането на проекта. Дейностите са осъществени с участието на родителската общност, Училищното настоятелство и бизнеспартньори.

STEM центърът е позициониран на приземния етаж на училището върху 297 кв. м. Той включва три помещения с организирани различни кътове – зона за взаимодействие и представяне – с амфитеатрално разположение и интерактивен дисплей, където учениците представят готовите си проекти; зона за генериране на идеи и проучване, в която учениците  работят в малки групи; активна зона (биохимическа лаборатория) и зона за създаване, в която децата анализират и моделират. Фоайето пред центъра е превърнато в зона на учителя и свободна зона за отдих и комуникация между ученици и учители.

STEM центърът е обзаведен с модулни маси и модерни технически средства – мултитъчекран, лаптопи, zSpace AIO станция, микроскопи, 3D принтер, Euclid`s Shapes и други съвременни технологии, които дават възможност на учениците да развият компетентности, необходими за XXI век.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *