85 години от рождението на д-р Стефан Черкезов. Поклон пред саможертвата и паметта на героя!

0

Днес се навършват 85 години от рождението на д-р Стефан Черкезов – патрон на областната болница във Велико Търново.

Д-р Черкезов е роден на 26 април 1937 г. във Виноград, община Стражица. През 1962 г. завършва медицина в София и поема трудния път на селски лекар в Стрелец, Горнооряховско. Въпреки първоначалното недоверие към „младичкото докторче”, със своя професионализъм и най-вече изключителната си отзивчивост Стефан Черкезов бързо става любимец на населението. Хората се обръщат към него не само за медицинска помощ, но и с молба за съвет и подкрепа при разрешаването на лични проблеми.

На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов се връща от работно съвещание в Районна болница Горна Оряховица. В жаркия следобед от площада в Горна Оряховица потегля препълнен автобус. Той обаче не стига до местоназначението си, а от 60-те души пътници в домовете си се прибират около половината. Около Захарни заводи автобусът настига и задминава товарна кола. При Виброполигона товарната кола възстановява преднината си, завива непредпазливо встрани и върху нея връхлита настигащият я автобус. С това започва трагедията…

Следват два удара, искри и петнадесетметрови пламъци. Настъпва суматоха. И в този съдбовен момент един селски лекар се хвърля в пламъците, за да изпълни преди всичко човешкия си дълг. При пристигането на линейка от търновската Окръжна болница на мястото на произшествието силно обгорелият двадесет и шест годишен медик отказва помощ за себе си и всеотдайно помага при настаняването и отнасянето на пострадалите с носилка. Хоспитализиран в тежко състояние в хирургическото отделение, рано сутринта на 16 август 1963 г. младият мъж, спасил от мъчителна смърт много хора, умира. По ирония на съдбата мечтаещият да стане хирург лекар завършва земния си път именно в хирургическото отделение. А неговото име е д-р Стефан Черкезов.

Много са жестовете на признателност към медика, пожертвал живота си в името на хората. През 1964 г. с Указ на Народното събрание той е обявен за патрон на Първостепенна окръжна болница – Велико Търново. За проявения си подвиг посмъртно е удостоен със звание „Герой на социалистическия труд”, пред входа на болницата е поставен негов бронзов бюст-паметник.

От 2005 г. в негова чест 15 август е обявен за Ден на спасението в България. Отдава се почит на всички лекари, починали при изпълнение на своя дълг и на пострадалите при всички професии.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *