Откриха официално новия корпус в МОБАЛ за 8 млн. лева. Край на разкарването на пациенти между двете бази

0

Днес във Велико Търново беше официално открит новият болничен корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. В присъствието на много гости, партньори, медици, здравни работници, депутати от региона, кметовете на всички общини и др., лентата прерязаха изпълнителният директор на стационара д-р Стефан Филев и главната медицинска сестра Йорданка Минекова.  Отец Славчо освети сградата  и благослови всички, работещи в нея.

Днес е паметен ден за МОБАЛ във Велико Търново, защото най-накрая двете бази се обединиха и болницата ще работи като единен организъм. Надеждите и желанията ни вече са изпълнени, каза в приветствието си д-р Стефан Филев.

Десетилетия наред идеята за сливането на базите се коментира от редица директори на стационара, но окончателният завършек на мащабния проект сложи именно д-р Филев, който след приключването на проекта се оттегля и предава поста на д-р Красимир Попов.

Новият корпус е изграден с близо 8 млн. лв., като средствата са осигурени от продажбата на недовършения хирургичен корпус и паровата централа, както и с нисколихвен заем. Близо 800 000 лева за оборудване отпусна Министерството на здравеопазването.

В модерната сграда от Стара болница са преместени инфекциозно, неврологично, ортопедично, неонатологично и акушеро-гинекологичното отделение.

Според финансовите разчети с обединението на двете бази ще се спестяват около 400 000 лв., които всяка година се дават за транспорт между двете бази, за отопление и др. Средствата ще бъдат използвани за постигането на по-високо ниво и качество на медицинските грижи, за купуване на нова апаратура и повишаване на квалифициране на лекарите.

Хибридната операционна в новия корпус на болницата, оборудвана с модерна апаратура, е една от големите придобивки на лечебното заведение.

 

Стаите , които са с напълно ново и съвременно обзавеждане и луксозни санитарни възли, създават всички условия за престой на пациентите.

В приветствието д-р Филев припомни историята на болницата във Велико Търново, която е най-старата в страната и която е основана още по време на турското робство. През 1854 г. Михаил Кефалов дарява средства за откриване на болница и училище. В началото на 1867 г. се открива болница „Свети Безсребърници Козма и Дамян“, съществувала до ноември месец, когато поради липса на средства е затворена. Финансирането на болничното здравеопазване е имало проблеми още преди два века, напомни д-р Филев.

По време на Руско-турската война болницата се възстановява в четири бейски къщи, за да се лекуват в нея ранени и инфекциозно болни войници. Директорът отново направи паралел със съвремието ни, като коментира, че  явно е практика държавата да се сеща,  че има нужда от болнично здравеопазване по време на катаклизми – епидемии, войни и др.

През 1879 година с решение на Правителството в Търново се създава болница със 60 легла, която има гръдно, вътрешно, хирургично и кожно-венерологично отделение. Започва да се строи и нова сграда на югоизточния стръмен ската на града, където през 1888 г. на 1 септември се преместват пациентите. Това е т.нар. база 2, която съществува до 1973 година като павилионен тип болнично заведение. После се строи новата болница и част от отделенията се местят в нея.

Днес, след близо 50 години разделение, Областната болница във Велико Търново е вече едно по-добро лечебно заведение. От чисто медицинска гледна точка пациентите на двете бази ще са на едно място, и няма да бъдат разкарвани за всяко едно изследване, консултация и т.н. между двете бази, подчерта д-р Филев. Няма да има непрекъснато сноване на линейки между  старата и новата болници. В условията на спешност оперативните отделения и интензивните сектори няма да чакат пристигането на анестезиологични екипи и консултанти. От това в много случаи зависи спасяването на човешки живот, каза още директорът. Той подчерта, че и социално битовите условия в новия корпус са съвсем различни.

Трудно е да се построи нова сграда, но не е лесно и да бъде обзаведена тя, радвам се, че успяхме да направим и двете неща, каза още д-р Филев, който благодари на всички, съпричастни с изпълнението на проекта.

Приветствия на тържеството поднесоха областният управител Людмила Илиева, кметът на Велико Търново Даниел Панов, директори на болници в страната и др. Поздравителен адрес беше прочетен от името на министъра на здравеопазването д-р Сербезова.

В поздрава си кметът Панов благодари специално на всички медици, сестри, здравни специалисти и персонал, които по време на трудните изпитания по време на ковид пандемията са работили самоотвержено за спасяването на стотици животи.

С новия корпус Областната болница в нашия град вече се доближава до нивото на университетските болници и всички ние заслужаваме това, каза още Даниел Панов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *