Великотърновската адвокатска колегия отбеляза своя първи празник

0

Великотърновската адвокатска колегия отбеляза първия си празник вчера, на 29 април. Датата е определена с решение на Адвокатския съвет и не е самоцелна. Именно на този ден през 1901 година е приет първият Правилник на търновския адвокатски съвет.

Тържеството  уважиха д-р Ивайло Дерменджиев – председател на Висшия адвокатски съвет, Борислав Ганчев – заместник-министър на правосъдието,  Елена Чернева – заместник-омбудсман на Република България, областният управител Людмила Илиева и народният представител Момчил Иванов, които са и членове на колегията,  заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, проф. д-р Георги Митов – декан на  Юридическия факултет във ВТУ, доц. Анета Тодорова – заместник-ректор на Софийския университет, историкът Катя Митова, автор на двутомната История на великотърновската адвокатска колегия и др.

Великотърновските адвокати, които сега наброяват 290, са потомци на първите адвокати на Княжество България и са участвали активно в изграждане на държавността и правосъдната система на нова България, посочи председателят на Великотърновската адвокатска колегия Веселка Коева. По времето на Търновската конституция адвокатурата в историческата и духовна столица на България се ползва с авторитет в цялата страна. Искаме ясно да заявим пред обществото, че адвокатурата във Велико Търново е единна, силна и независима. При избиране на ръководните органи на колегията, винаги е имало приемственост и добри взаимоотношение. Имаме знаме и лого, а от днес и наш празник, каза адвокат Коева. Тя подчерта, че адвокатите в старата столица развиват богат организационен живот и откликват на всички важни за обществото въпроси. Те са подготвени професионалисти, които поддържат квалификацията си и изпълняват добросъвестно задълженията си в защита правата и законните интереси на гражданите.

В нашата колегия е вписан най-възрастният действащ адвокат в страната – 93-годишният Йордан Минчев, който има над 65 години адвокатски стаж и продължава да работи, посочи още председателят на ВТАК.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев и заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев проведоха емоционален разговор с най-възрастния действащ адвокат в България Йордан Минчев. 

С определянето на 29 април за празник на колегията ние се обръщаме назад във времето, към първите търновски адвокати и искаме да покажем, че сме техни достойни наследници, и че винаги ще бъдем в първите редици в утвърждаване на законността и справедливостта, каза още Веселка Коева.

Свой поздрав до колегията изпрати чл. кор. на БАН, проф. д.ю.н Атанас Семов. „Вие сте 290 апостоли на законността във Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Павликени и Свищов –  т. е., в сърцето на България. И ако Велико Търново е историческа и духовна столица на България, неговата адвокатска колегия има историческата мисия да съхранява духовното начало в правото“, посочва проф. Семов. „Преди месец си позволих да кажа, че България има нужда Търново да е Велико. Днес ще добавя – българската правна система има нужда адвокатската колегия  във Велико Търново да е сред най-активните и най-успешните. С вашата последователна настойчивост вие може да гарантирате върховенството на закона. Адвокатът е свещен защитник на гражданите“, подчерта проф. Семов.

С голям интерес присъстващите на събитието гледаха филм за историята на Великотърновската адвокатска колегия, който проследява забележителните личности, положили основата й преди повече от век. Паметните моменти от историята на съсловието припомни и историкът Катя Митова – Ганева. Тя разказа любопитни подробности за една от емблемите на търновската адвокатура Марко Тотев, който, освен висок професионалист, е и виден общественик, дал много за развитието на старата българска столица.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев призна, че е изключително впечатлен от историята на адвокатското съсловие във Велико Търново и от това, че то е пионер в много начинания. Своите отлични впечатления от работата си с великотърновските адвокати сподели и заместник-министър Ганчев, който наскоро посети старата столица във връзка с успешно реализирания проект за правна помощ.

Поздрави към колегите си поднесоха областният управител Людмила Илиева и народният представител Момчил Иванов, а заместник-кметът Нейко Генчев изтъкна, че освен с неоспорим авторитет, адвокатите във Велико Търново са известни с обществените си каузи за развитието на града и региона.

Заместник-омбудсмана Елена Чернева подчерта, че великотърновската колегия е сред водещите в страната и често работата й е давана за пример сред останалите колегии, особено с приемствеността и надграждането в работата на ръководството.

Борислав Ганчев и Елена Чернева връчиха на ВТАК плакети от името на Министерството на правосъдие и омбудсмана, а от своя страна ръководството на колегията връчи на председатели на съсловието от 80-години до сега почетни знаци като израз на признателност за тяхната дейност.

снимки: Валери Ставрев

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *