Хореограф и танцьор от Руанда прави спектакъл и работилница за африкански танци във Велико Търново

0

Танцьорът и хореограф Мугиша Франк гостува със свой солов танцов спектакъл и работилница за африкански танци във Велико Търново на 7 и 8 май. Турнето ROYALTY, организирано благодарение на културен център AfriKaia, вече посети градовете Бургас, Варна и София. Гостуването в болярския град включва:

  • 07.05 – 19:00 – Залата (България 29) – ROYALTY танцов пърформънс
  • 08.05 – 14:30 – Нашата Зала (Бачо Киро 7) – Работилница по африкански танци
  • 08.05 – 19:00 – TAM (ул. Велчо Джамджията 16) – късометражни филми

Творческият път на Мугиша Франк тръгва от родната Руанда и продължава през Уганда, Танзания, Южна Африка, България, Румъния, Франция, Белгия, Испания, Германия, и САЩ. Мугиша получава своето обучение в традиционен африкански танц, брейкденс и съвременен танц, което го мотивира да създаде свой уникален и разпознаваем стил на танцуване.

Работата на Франк се фокусира върху деколонизацията на ума и тялото и трансформирането на всичко, на което той е бил научен като африканец, всичко което омаловажава него и неговата култура. Чрез работата си той изследва практики, по които можем да се върнем към простите древни традиции на нашите предци.

Соловият спектакъл ROYALTY представя характерни движения от традиционните танци на Източна Африка, трансформирани с помощта на съвременния танц. Представлението, в което е вплетена поезията на CJ Siut (Ню Йорк, САЩ), e призив за припомняне, че вътре у всеки един от нас съществува царственост – предавана от нашите предци и възможна да бъде преоткрита през тялото.

ROYALTY e селектиран сред 20-те най-добри творби на млади хореографи по време на Biennale de la Danse, Маракеш, Мароко.

За да запазите място, се свържете с организаторите за Велико Търново – клуб ТаМ и Нашата зала.

Събитието във фейсбук: www.facebook.com/events/2708536949286272

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *